23.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Didem Özel Tümer - Ankara
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde er olarak başlayan bir kişinin generalliğe kadar yükselebilmesini sağlayacak yeni askerlik sisteminin detaylarını anlattı. Yeni askerlik sistemine göre rütbe bekleme süreleriyle birlikte sözleşmeli bir er 10 yılda subay olabilecek. Askerlik süresi herkes için 6 aya inecek ve 6 aydan sonra orduda kalmak isteyenlere 2 bin lira harçlık verilecek. Bedelli askerliği sürekli hale getiren yeni sistemin bütçeye yük olmaksızın devam edebilmesi için öngörülen 30 bin TL ise tek seferde ödenecek. Akar yeni sistemin bayramdan önce Meclis’ten çıkabileceğini söyledi.
Milli Savunma Bakanı Akar gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. F-35 uçakları, Rusya’dan alınacak S 400 hava savunma sistemi, ABD’nin yeni Patriot teklifi ve ambargo tehdidine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin detayları şöyle anlattı:
ASKERLİK 6 AYA İNİYOR: Yükümlü kaynağı “yükümlü erbaş/er”, “yedek astsubay” ve “yedek subay” olarak sınıflandırılacak. Bedelli ve dövizli askerlik uygulamaları da yer alacak. Yeni sistemde lise ve altı mezunlarının yanı sıra lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunlarından isteyenler de askerliğini er olarak yapabilecek. Bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eğitimi yapacaklar. Hem günlük, hem de gelecek hayatlarına etki edecek bilgileri içerecek bir eğitim vermeye çalışacağız. Sonuç olarak askerlik kısalıyor ve eşitleniyor. Herkesin yükümlü olarak gördüğü şey 12 aydan 6 ay iniyor.
2 BİN TL HARÇLIK: Bir aylık eğitim süresince gençlerimiz cüzi miktarda harçlık alacak. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak. Kıtalara gidenler 5 ay daha görev yapacak. 6 ay bittikten sonra ihtiyaç ve isteğin yanı sıra kadroya göre, ‘İkinci bir altı ay er olarak, maaşlı görev yapmak istiyor musun’ diyeceğiz. ‘Evet’ demesi için bazı imkan ve fırsatlar vereceğiz. Bu dönemdeki harçlık 2 bin lira civarında olacak.
VARSAYIM 3’TE BİRİNİN KALMASI: Varsayımımız, erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı. Maaş ayrıca hizmet borçlanması, muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanma, müzelerin ücretsiz ziyareti gibi imkanlar sağlanacak. Askerlikten sonra; TSK’ya personel temininde ve TOKİ’de önceliğe hak kazanacaklar. 6 ay sonunda yeniden ‘Kalmak ister misiniz’ diye sorulacak. Yeterli kriterleri sağlayabiliyorsa sözleşmeli erbaş, er, uzman erbaş olarak TSK’ya katılacak. Maaş, OYAK, lojman, sağlık ve sosyal güvence ile ilgili bir takım haklardan yararlanabilecek. Astsubay olabilecekler. Belirlenen kriterleri sağlayanlar subay olabilecek. Er olarak başlayacak, subay olacak belki de general olacak.
YEDEK ASTSUBAYLIK: Yedek astsubaylığa, lisans ve lisans üstü mezunları da başvurabilecek. İki aylık temel eğitimin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyet yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından isterse terhis olacak. İsteyenler astsubay olarak devam edecek. Kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek.
BEDELLİ 30 BİN VE PEŞİN: En optimal çözümün 30 bin lira civarında olması gerektiği ortaya çıktı. Bedelli 30 bin lira, dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı olacak. Sistemin karşılanması için buna ihtiyacımız var. Diğer türlü sistem kendi kendini karşılayamıyor. Bir seferde, peşin olarak verecekler. Bütçeye teşkil etmeden sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz. Bedel 6 aylık asteğmen maaşına tekabül ediyor. Aynı kalmayacak. O yüzden 40 bin gösterge diyoruz.
ERTELEME YAŞLARI İNİYOR: Lisede 29 olan erteleme yaş sınırı 22’ye iniyor. Meslek liseleri 25, meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor.
DOKTOR İHTİYACINA ÇÖZÜM: Özellikle doğuda, güneydoğuda, Suriye’nin, Irak’ın kuzeyindeki görev yapan birliklerimizde doktor ihtiyacımız var. Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan doktorlar, devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlamış olacak.
Silah altındaki askerlerin durumu
Yeni askerlik sisteminin kanunlaşmasıyla beraber silah altındaki askerlerin terhis olup olmayacağı yönündeki soruya Bakan Akar “Olabilir” dedi. Akar, sistemin hemen uygulamaya girip girmeyeceği yönündeki soruyu da “Bunun kararını Cumhurbaşkanımız ve Meclis verecek” diye yanıtladı.
Pençe yorumu: Burunlarını dahi çıkaramıyorlar
Mart ayında TSK, Özel Kuvvetler ve MİT koordinasyonunda başlayan Pençe Operasyonu’nu “müthiş bir takip harekâtı” olarak yorumlayan Akar, “Burunlarını dahi çıkaramıyorlar. Bütün harekât kabiliyetlerini kaybettiler” dedi. Yurt içinde 750-1000 terörist olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Akar, “3 bin Irak’ın kuzeyinde, 13 bin de YPG’yi PKK kabul ettiğimiz için Suriye’de toplam 17 bin terörist. İçeridekiler Türkiye’yi terk etti. Kandil, Karacak orada durduğu, Sincar’da teröristler olduğu sürece Iraklı dostlarımızın bize anlayış göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.
*S-400 done deal - *Anlaşma, işlem bitti
Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin S-400 tedarikinin F-35 müşterek savaş uçağı projesine bağlanmaya çalışılmasını anlamakta zorlandığını söyledi. Akar, “F-35 ortaklık protokolünün herhangi bir yerinde ‘Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır’ diye bir madde var mı?” dedi. Akar, Türkiye’nin ortaklık paylarını hiç aksatmadan ödediğini, siparişlerini de eksiksiz ürettiğini belirterek, “Ortak olarak başka ne yapacağız. Ciddiyetle, samimiyetle, istikrarlı bir şekilde hakkımızı, hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasını bekliyoruz. Zaman zaman bazı zorluklar olsa da, gidişatta şu ana kadar keskin dönüşün olmadığını görmekten memnunuz” dedi.
ABD’den son Patriot teklifinin fiyat, teknoloji transferi, ortak üretim, teknolojisi güncellemesi bakımlarından bazı şartlar yenilenmiş olarak, 28-29 Mart’ta geldiğini hatırlatan Savunma Bakanı, ABD’nin, Türkiye’den S-400 alımını ertelemesini talep ettiği iddiası için “Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil. Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var. Alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki ‘S-400 done deal’ (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise ‘no deal is a done deal’ (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir) diyorlar” ifadelerini kullandı.
Rusya’ya İdlib mesajı: Rejim mutlaka kontrol edilmeli
İdlib’de Suriye rejiminin alan hakimiyetini artırmak için ciddi gayret içinde olduğunu belirten Savunma Bakanı, Rusya ile İdlib mutabakat muhtırasında belirtildiği şekilde sürecin devam etmesi için yoğun çaba harcandığını söyledi. Rus Savunma Bakanı Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulanan Akar, “Rejimin mutlaka kontrol edilmesi, saldırılarının durdurulması gerektiğini ifade ettik. Çalışacaklarını söylediler” dedi. Türkiye’nin gözlem noktalarından çekilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Akar, “TSK nerede olursa olsun bulunduğu yerden geriye bir tek adım dahi atmayacak” diye konuştu.
‘Atina’da heyet bir ilki yapıyor’
Türkiye ile Yunanistan arasındaki çeşitli anlaşmazlıkları görüşmek üzere Atina’ya 5 gün için giden heyetin bir ilki yaptığını ve gerekirse süresinin uzatılacağını belirten Akar, “Türkiye ve Yunanistan arasında Ege’de, Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta ne sorunlar varsa hepsini masaya koyun dedik. Herkes kendi argümanını, savunmasını ortaya koysun. Biz barıştan, dostluktan, iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız. Kimseyi tehdit etmiyoruz, kimseye saldırı içinde değiliz. Sadece ve sadece bu asil milletin hakkını, hukukunu korumaya çalışıyoruz. Bu heyet bir ilki yapıyor, inşallah başarılı olurlar, inşallah objektif davranırlar, aklıselimle bakarlar olaya, dolayısıyla sonuç iki taraf için de iyi olur” dedi.
Fransa’dan Samp-T önerisi
Hava savunma sistemi SAMP-T tedariki için Eurosam ile çalışmaların ekime kadar devam edeceğini vurgulayan Akar, “Başarılı şekilde tamamlayabilirsek nasıl üretim yapacağımızı tartışmaya, görüşmeye başlayacağız” dedi. Akar; Fransa’nın bir Samp-T bataryasını Türkiye’de konuşlandırmayı önerdiğini söyledi. Fransızların İncirlik ve Kahramanmaraş’ta keşif yapacaklarını kaydeden Akar, “Cumhurbaşkanımız tarafından da uygun görülürse önümüzdeki dönemde en azından bir, Türk-Fransız ilişkileri açısıdan sembol olması bakımından da böyle bir konu üzerinde çalışmamızı sürdürüyoruz” dedi.