29.05.2009 - 01:46 | Son Güncellenme:
ABDULLAH KARAKUŞ Ankara
Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin, temizlenmesi karşılığı İsraillilere verileceğini savunan muhalefete Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Paranın dini, milleti, ırkı olmaz” diyerek yanıt verirken, bazı AKP’liler ihalenin İsrail firmalarına verilmesine karşı çıktı. Yaşanan sıkıntılar ve eleştiriler sonrası tasarının komisyona geri çekilmesi kararlaştırıldı.
AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, “İsrail firmasına verilmesine kesinlikle karşı olurum” derken, Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, “Erdoğan İsrail’e böyle bir ihaleyi vermez. Bizim bütün yaşadığımız geçmişteki problemler İsrail parmağı sonucu yaşadığımız şeylerdir” ifadesini kullandı.
Doğan, TBMM’de bu nedenle bazı milletvekillerinin “direniş uyguladıkları”nı da dile getirdi. Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin de, “Böyle yanlış bir uygulama olursa zaten halk bunu kabul etmez. Halk kabul etmediği zaman da yapılamaz” dedi.
AKP’li milletvekillerinin mayın temizleme ihalesinin İsrail’e verilip verilmemesiyle ilgili Milliyet’e yaptığı açıklamalar şöyle:
‘Ulusal savunma konusu’
Sadık Yakut (Kayseri): İsrail’e verilecek sözü doğru değil. Sadece temizlikle ilgili yasa olmuş olsa daha iyi olurdu. Ondan sonra da yıllardan beri bu işin kahrını çeken bölge insanı var. Kiminin kolu, kiminin bacağı kopmuş, kimi yakınını kaybetmiş. En doğrusu, bu bölge insanının hakkı. Oradaki toprak çiftçiye mi dağıtılacak, belli bir şey karşılığı çalıştırılıp çiftçiye mi dağıtılacak? Bu daha doğru olurdu doğrusunu söylemek gerekirse.
Ben, İsrail firmasına verilmesine kesinlikle karşı olurum. Onu da çok net şekilde söyleyeyim.
Güvenlikle ilgili konularda AKP’li arkadaşlar ve herkes bu konuda çok duyarlı. Arkadaşlar arası sohbetlerimizde buna TOBB da katılsın; TZOB, Türkiye’deki sivil toplum örgütleri bir araya gelsin. Buraya Türkiye’deki sivil toplum örgütlerini yönlendirmemiz gerekir. Bunu TOBB, sendikalar yapabilir.
Ulusal bir savunma konusuysa, buna hep birlikte karşı oluruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı şimdiye kadar niye temizlemedi? Bunu da tartışalım. Ben yapılamadığına inanamıyorum.
Abdurrahman Müfit Yetkin (Şanlıurfa): Tarıma açış şeklinde muhalefetin çekinceleri var ama çok abartıyorlar. Bir firma varmış ve verilmiş gibi söyleniyor. Daha verilip verilmeyeceği belli değil. Bunun bu kadar mesele yapılması yanlış. Olmayan bedene elbise dikiliyor.
Kanun çıktıktan ihale sürecinde birçok şey ortaya çıkar. Eğer ihalede de dediğiniz gibi herhangi bir firma (İsrail firması) olursa, böyle yanlış bir uygulama olursa, zaten halk bunu kabul etmez. Halk da kabul etmediği zaman yapılamaz, böyle bir şey mümkün değil yani. İsrail gelip nasıl alacak orayı? İsrail’in gelip Harran Ovası’nda kilometrelerce uzunlukta bir arazide bütün İsraillileri dikip tarım yapacağına mı inanıyorsunuz?
Böyle şey olabilir mi, mümkün mü?
Vahit Erdem (Kırıkkale): İsrail’e verileceği kanunda yazılı olmayan bir şey. Öncelikle hükümet, mayının temizlenmesiyle ilgili kanun çıkarmak istiyor. Çıkarsın tamam ondan sonra ihale safhasında konuşulur onlar.
Ne İsrail firması var ortada ne bir şey. Bana söylenen ‘Kanun çıksın uluslararası ihale açacağız deniyor. Bakacağız kim iyi teklif verirse ona verilecek’ deniyor. O zaman hükümetimize, bakanlarımıza güvenmek durumundayız
‘Erdoğan İsrail’e vermez’
Avni Doğan (Kahramanmaraş): Benim bir çekincem yok diyeyim. Erdoğan’ın İsrail firmasına sınırı vermeyeceğini, AKP’nin teslim etmeyeceğini Türkiye bilmez mi? İsrail’e Türkiye’den bu çizgiden daha uzak bir çizgi düşünebiliyor musunuz? İsrail’e vermez. Bu dönemde bizden İsrail’e öyle bir yakınlık beklenmez. Devletin ilişkileri sürer ama öyle 44 yıllığına sınır verme söz konusu değil. Mayınların kaldırılmasına bir itiraz yok, görülüyor. Ama parlamentodaki direniş doğrusu mayının kaldırılmasına mı, yönteme mi? Bu da tartışılır.
Mehmet Sarı (Gaziantep): Kanun metninde olsun, yapılan çalışmalarda olsun, İsrail ile ilgili bir çalışma yok. Çalışma mayın temizlemeyle ilgili. Öncelikli olarak hizmet alımı şeklinde düşünülüyor. Birinci aşamada yap-işlet-devret modeli yok zaten. Bunu sadece dönüp dolaştırıp İsrail noktasına getirmek yanlış. Dünyada bunu sadece İsrail mi temizliyor? Bunu yarın bir Türk firması da temizleyebilir. Bunu İsrail’e kilitlemek yanlış bir düşünce.
Hükümetten geri adım
Mayın tasarısının dünkü görüşmelerinde TBMM’de sürpriz gelişmeler yaşandı. AKP milletvekillerinin de tasarıya yönelik pasif direnişinin etkisiyle, tasarının daha önce oylanarak kabul edilen “ihale işlemlerini” düzenleyen 2. maddesinin salı günü yeniden ele alınması kararlaştırıldı. TBMM’de muhalefetin 3 haftadır uyguladığı engellemeler dün de sürdü. AKP Grup yönetiminin bu durumu bildirdiği Başbakan Erdoğan’ın da onayıyla tasarının görüşülmesinin ertelenmesi kararı alındı. Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Danışma Kurulu’nu topladı. Danışma Kurulu’nda tasarının Genel Kurul’dan geri çekilerek tekrir-i müzakere yapılması (yeniden görüşme) üzerinde uzlaşıldı. Ortak bir metin oluşturulması amacıyla parti temsilcileri arasında dün gece basına kapalı bir toplantı da yapıldı. Ancak toplantıda iktidar, muhalefetin tasarıda yapılmasını istediği değişiklikleri kabul etmeyince uzlaşma sağlanamadı. Partilerin aralarında temaslarını sürdürmesi için zaman yaratmak isteyen TBMM Başkanı Köksal Toptan, salı günü tekrir-i müzakere yapılması kararı aldı. Muhalefetin mayın temizleme ve temizlenen arazinin kullanımı işinin ayrı ayrı ihale edilmesi yönündeki görüşlerinde uzlaşılması halinde, daha önce kabul edilmiş olan 2. madde yeniden görüşülerek değiştirilecek.
MANSUR ÇELİK Ankara