24.12.2013 - 15:41 | Son Güncellenme:
Önder YILMAZ Ankara
Dershane tartışmalarının ardından gerçekleşen yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda asıl hedefin "Başbakan Erdoğan'sız siyaset" olduğunu düşünen Ak Parti'de, "üç dönem kriterinin kaldırılması" tartışılmaya başlanırken, kapalı kapılar ardında bu kriterin hangi yollarla kaldırılabileceği de araştırılıyor. Kulislerde bu yollar; "Ak Parti MKYK'nın alacağı karar, büyük kongreden karar çıkarma, bir AK Partili'nin YSK'ya başvurması veya Ak Parti'den alınacak 'üç dönem kriterine göre siyasete devam edemezsiniz' yazısının idari yargı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınması" olarak sıralanıyor. Ancak üst düzey Ak Parti yönetiminde, "Başbakan'ın gündemine böyle bir konu yok. Başbakan açıkladığı ilkeden geri adım atmaz" görüşü hakim.
Kamuoyunda, "Ak Parti'de üç dönem kriteri kalkar mı?" tartışması yaşanırken, Milliyet, Ak Parti yönetiminin nabzını tuttu. Kulislerde, tamamen Başbakan'ın tavrına bağlı olan üç dönem kriterinin kaldırılması konusunda, hangi yolların bulunduğuna ilişkin dört farklı alternatif dile getiriliriyor. Bu yollar şöyle anlatılıyor:
MKYK KARAR ALIR:
Mevcut tüzüğün 153'üncü maddesi gereği Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) süreleri değiştirme yetkisi var. MKYK, parti düzüğünün 153. maddesindeki, "Tüzükte yapılacak işlemlerle ilgili öngörülmüş süreleri kısaltmaya, yasaların amir hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla MKYK yetkilidir." ifadesine dayanarak 3 dönem sınırlamasını kaldırabilir.
KONGREDE DEĞİŞTİRİLİR:
Ak Parti tüzük kongresini toplayarak Ak Parti tüzüğünün 132'nci maddesinde getirilen üç dönem kuralını kaldırabilir. Böylece Ak Parti'den seçilen belediye başkanı, il başkanı ve milletvekillerinin önündeki engel kongre yoluyla açılıyor.
YSK'YA BAŞVURU:
Bir Ak Partili, parti yönetimine yazılı başvurarak üç dönem sonrasında da siyasete devam etmek istediğine ilişkin başvuru yapar. Parti yönetiminden "içtüzüğümüze göre üç dönemden fazla siyaset yapamazsınız" yazısını alan sözkonunu kişi, konuyu Yüksek Seçim Kurulu'na götürür. Kararı YSK verir. YSK'nın kararları kesin olduğu için tartışılmaz.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDER:
Yine bir Ak Partili, parti yönetimine yazılı olarak başvurur. Alacağı üç dönem sınırlaması nedeniyle siyaset yapamayacağı yazısıyla idari mahkemeye gidip dava açar. İdari Mahkeme'den çıkan kararı Anayasa Mahkemesi'ne götürür. Anayasa Mahkemesi üç döneme ilişkin kararı verir.
Danışıklı dövüş olmalı
Ancak Ak Parti kulislerinde, bu dört formülden ilk ikisinin doğrudan Başbakan'ın olur vermesiyle gerçekleşebileceğine dikkat çekiliyor. YSK'ya başvuru ve yargı yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürme alternatifleri için de "ya çılgın bir Ak Partili herşeyi göze alarak böyle bir girişimde bulunur" ya da "Ak Parti yönetimiyle danışıklı dövüş şeklindeki girişimde bulunulması halinde hayata geçirilebilir" yorumu yapılıyor. Anayasa Mahkemesi'ne daha önce TOBB'la ilgili benzer bir başvuru yapılmış ve Yüksek Mahkeme seçme hakkının sınırlandırılamayacağına karar vermişti.
Erdoğan asla geri dönmez
Ak Parti yöneticileri ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç dönem kriterinden asla geri adım atmayacağını düşünüyor. Üst düzey Ak Partili yöneticiler, "Ak Parti'nin gündeminde üç dönem kriterinin kaldırılması yok. Beyefendinin yıllar önce açıkladığı bu ilkeden geri adım atması da asla sözkonusu değil. Sayın Başbakan sözünden geri dönmez" değerlendirmesinde bulundu.