27.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Kıvanç El
Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçici seçim hükümeti kurmak için muhalefete ayrılan 11 kişilik kontenjan kapsamında dün CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerine resmi bir yazıyla tekliflerini iletti. CHP’den Deniz Baykal, Erdoğan Toprak, Gülsün Bilgehan, İlhan Kesici, Tekin Bingöl; MHP’den Meral Akşener, Tuğrul Türkeş, Kenan Tanrıkulu; HDP’den de Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca’ya bakanlık teklifi gitti. CHP’li milletvekilleri bakanlık tekliflerini ardı ardına reddederken MHP’den Türkeş sürprizi geldi. MHP’li iki isim teklifi reddetti, ancak Türkeş teklifi kabul ettiğini iletti. Davutoğlu, Ak Partili bakanlara ise dün teklif götürmedi.
Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu tarafından teklif yapılan isimlerin Meclis makamları arandı ve kendilerine teklif iletileceği bildirildi. Teklifler, imza karşılığı makama bırakıldı ve cevap için bugün 18.00’e kadar süre verilmesine karşın CHP’li isimler ile Türkeş dışındaki MHP’li isimler dün görevi kabul etmeyeceklerini açıkladı. Davutoğlu’nun bakanlık teklifini yaparken geçmiş görev ve tecrübelerine baktığı kaydedildi.
Türkeş sürprizi
Türkeş, teklifi yazıyla kabul ettiğini akşam saatlerinde iletti. Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde kendisine teşekkür etti. Kulislerde Başbakan yardımcılığına getirilebileceği konuşulan Türkeş’in aldığı karar MHP yönetiminde ise soğuk duş etkisi yaptı.HDP’ye, Kalkınma, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor ile Orman ve Su bakanlıklarının verilebileceği ifade ediliyor. Davutoğlu, teklif mektubunda milletvekillerine hangi bakanlığı önerdiğine dair bir bilgi vermedi. Bu usul de dikkat çekerken Davutoğlu’nun kabul eden isimlerle tek tek görüştükten sonra görevlendirmeyi yapacağı öğrenildi.
Ak Parti’ye de mektupla
Muhalefete dün teklif giderken Ak Parti’li bakanlara teklif dün gitmedi. Davutoğlu’nun Ak Parti’ye düşen üyelikler için aynı mektupla davette bulunacağı ifade edildi. Davutoğlu’nun Ak Parti’nin kontenjanı olan 11 bakanlığı henüz belirlemediği, bu nedenle muhalefetten gelecek yanıta göre bakanlıkları belirleyeceği ifade edildi. Başbakan yardımcılıkları ile Milli Eğitim, Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Milli Savunma bakanlıklarının Ak Partililerde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Muhalefetten üç HDP’li bir MHP’linin kabul etmesi nedeniyle kabinede Başbakan dahil 12 Ak Partili de dikkate alındığında 16 “siyasi” isim olacak. Diğer 10 isim ise bağımsız olacak.
Başörtülü bakan olasılığı
Kulislerde başörtülü bir ismin de kabineye girebileceği yönünde beklenti olduğu vurgulanıyor. Kabineye girebilecek başörtülü vekiller arasında Ayşe Keşir, Leyla Şahin, Fatma Benli gibi isimlerin adı geçiyor. Kulislerde Başbakan yardımcılıkları için Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Lütfi Elvan ve İbrahim Turhan isimleri konuşuluyor. Turhan’ın Ali Babacan’ın yerine ekonomiden sorumlu bakan olarak düşünüldüğü kaydediliyor. Bu dört ismin dışında Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, Nabi Avcı, Ayşenur İslam, Mehmet Müezzinoğlu, Fikri Işık, Efkan Ala, Veysel Eroğlu, Mehmet Özhaseki gibi isimler kulislerde konuşuluyor.
7 bağımsız kim olacak?
Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının yasa gereği bağımsız olmasının dışında CHP ve MHP’den toplam 7 ismin kabul etmemesi nedeniyle 7 bağımsız bakan daha atanacak. Akil İnsanlar Komisyonu’ndan Prof. Dr. Fuat Keyman, Yılmaz Ensaroğlu, Abdurrahman Kurt, Prof. Beril Dedeoğlu, Tarhan Erdem gibi isimlerin de bağımsız bakan olabileceği kaydediliyor.
“Ak Parti-HDP hükümeti” görüntüsü olmasını istemeyen Ak Parti’de CHP ve MHP kimliği ile ön plana çıkmış olan geçmişte bu partilerde görev yapmış birer isme de görev verebileceği, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk ile CHP’li eski vekil Faik Tunay gibi isimlere teklif gidebileceği de iddia ediliyor.
İşte o mektup
Davutoğlu imzalı teklif mektubunda şu ifadelere yer verildi:
“İlgi: Cumhurbaşkanlığı’nın 25/08/2015 tarihli ve 68244839/150.01/4/508 sayılı yazısı-25/08/2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza bakanlık teklif ediyorum. Anayasanın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici Bakanlar Kurulu’nun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak, bakanlık görevine ilişkin teklife 27/08/2015 tarihi saat 18:00’e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.”