SiyasetAcılımın mimarı Yüce Mahkeme üyesi

Acılımın mimarı Yüce Mahkeme üyesi

17.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akademi Başkanlığı’na getirildikten sonra düzenlediği Kürt çalıştayı ve Ak Parti adına anayasa taslağı ile ismini duyuran Zühtü Arslan, emekli olan ve “kritik üye” olarak bilinen Akyalçın’ın yerine atandı

Acılımın mimarı Yüce Mahkeme üyesi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ı atadı. Akademik ünvanlarının tamamını Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nden alan, Polis Akademisi Başkanlığı’na getirildikten sonra düzenlediği ve moderatörlüğünü yaptığı Kürt çalıştayı ve Prof. Dr. Ergun Özbudun’la birlikte Ak Parti adına anayasa taslağı hazırlayan ekipte yer almasıyla gündeme gelen Arslan, Yüksek Mahkeme’nin yeni üyesi oldu. Ak Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davada beklentilerin aksine “kapatma” yönünde oy kullanmayarak, davanın sonucunu belirleyen 5 üyeden birisi olan eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın ise emekliye ayrıldı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, Gül, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arslan’ı seçti.

Rafa kaldırılan taslak
1964’te doğan Arslan, 1987’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını ve doktorasını 1991 ve 1996 yıllarında İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nden yardımcı doçent, doçent ve profesör ünvanlarını alan 2007’de, Ak Parti adına Ergun Özbudun ve ekibi ile birlikte hazırladığı yeni anayasa taslağı ile gündeme geldi. Rafa kaldırılan taslağın mimarları arasında yer alan Arslan, bir süre sonra öğretim üyeliği yaptığı Polis Akademisi’nin Başkanlığı’na atandı. Anayasa Mahkemesi’nin 367 ve türban kararlarına tepki gösteren anayasa hukukçuları arasında yer alan Arslan, bu anlayışını hazırladığı taslağa da yansıttı.

Açılım’a soruşturma
2009’da Polis Akademisi için bir ilke imza atarak Kürt çalıştayı düzenleyen Arslan, “Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru” başlıklı çalıştayın, “Süreç kapsamında yapılması gerekenler: Yöntem ve Yönetim” oturumunun moderatörlüğünü yaptı. Oturumda, parlamentonun rolü, siyasi partiler, sürecin kamuoyuna anlatılması, süreçte dış ilişkiler, riskler ve direnç noktaları konuları tartışıldı. Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la birlikte gazeteciler Deniz Ülke Arıboğan, Hasan Cemal, Oral Çalışlar, Cengiz Çandar, Fehmi Koru, İbrahim Kalın, Mustafa Karaalioğlu, Ruşen Çakır, Mithat Sancar, Muharrem Sarıkaya, Okan Müderrisoğlu, Nasuhi Güngör, Ali Bayramoğlu, Mümtaz’er Türköne ve İhsan Dağı gibi isimlerin katıldığı çalıştay, hükümetin Kürt açılımının önemli bir ayağı olarak değerlendirildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, çalıştayla ilgili soruşturma başlatarak Ankara Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’ndan tutanakları istedi. İçişleri Bakanlığı, çalıştayın kendisi ile ilgili olmadığını bildirdi. Polis Akademisi’nin bilimsel çalışmaları kapsamında düzenlenen bir etkinlik olduğunun bildirilmesinin ardından savcılık, Arslan’ın öncülüğünde düzenlenen çalıştayla ilgili soruşturmayı takipsizlikle sonuçlandırdı.

Haberin Devamı

O üye emekli oldu...
Arslan’ın üye seçildiği Anayasa Mahkemesi’nde üye Ahmet Akyalçın emekliye ayrıldı. Mart’ta emekliye ayrılan eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Akyalçın, özellikle Ak Parti’nin kapatılması davasındaki tercihleriyle gündeme gelmişti.
O dönemde 11 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi’nde 6 üye “kapatma”, 5 üye “kapatmama” yönünde oy kullandı. Anayasa gereği Ak Parti’nin kapatılması için en az 7 üyenin oyu gerektiğinden Ak Parti kapatılmaktan kurtuldu. Partinin kapatılmaması gerektiği yönünde oy kullanan üyeler arasında Akyalçın da yer aldı.
2000’de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından üyeliğe seçilen Akyalçın, Fazilet Partisi’nin kapatılması yönünde oy kullanması, türban ve 367 davalarında iptal oyu vermesi nedeniyle, Ak Parti’nin de kapatılması yönünde oy kullanmasına kesin gözüyle bakılan üyeler arasında yer alıyordu.
Tahminlerin aksine Akyalçın, bu davada, Ak Parti’ye sadece Hazine yardımından yoksun bırakılma cezası verilmesi yönünde oy kullanmıştı.

Yazarlar