17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019’un Türkiye için ‘yeniden yükseliş yılı’ olduğunu, 2020’de ise şahlanış yaşanacağını söyledi.
Erdoğan, “Ekonomimize kurulan tuzakları bozarak yeniden hedeflerimize odaklandık. Şimdi de hem büyümeyi, üretimi, ihracatı, istihdamı güçlendirerek hem Akdeniz başta olmak üzere uluslararası alandaki haklarımıza sahip çıkarak, yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz” dedi.
Erdoğan, dün Külliye’de “2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada ekonomiyle ilgili verileri de paylaşarak özetle şunları söyledi:
“2019 yılını yeniden yükseliş yılı haline dönüştürdük. Milli birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirdik. Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Darbecilere dünyayı zindan ettik. Sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridorunu parçaladık.
Ekonomimize kurulan tuzakları bozarak yeniden hedeflerimize odaklandık. Şimdi de hem büyümeyi, üretimi, ihracatı, istihdamı güçlendirerek hem Akdeniz başta olmak üzere uluslararası alandaki haklarımıza sahip çıkarak, yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz.
Bu bakımdan 2019 yılı icraat sonuçları, Türkiye’nin en zor şartlarda bile neler yapabileceğini gösteren bir başarı hikayesidir. İnşallah 2020 yılında her alanda çok daha fazlasını gerçekleştirerek milletimize bize verdiği hasbi destek ve yaptığı fedakarlıklar için borcumuzu ödemeye çalışacağız.”
Kademeli faiz düşüşü
Son yıllarda maruz kaldığımız küresel çaplı saldırıların sebep olduğu kur etkisiyle göstergeler bir parça gerilemiş olmakla birlikte ekonomideki hedeflerimizden asla vazgeçmiyoruz.
Küresel düzeydeki belirsizlikler ve spekülatif saldırılar karşısında kararlı ve güçlü bir duruş sergileyerek 2019’da ülkemizi yeniden yükselişe geçirdik. Öncelikle saldırı dalgasının ilk ayağı olan döviz kurunu nispeten istikrarlı bir çizgiye oturttuk. Faizin kademeli olarak inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. ‘İnmesi gerekir’ dedik ve hamdolsun indi, iniyor.
Yüzde 5’lik büyüme
2003’ten önceki 16 yılda yıllık enflasyon ortalaması yüzde 68.7 seviyesindeyken 2003’ten bu yana yıllık ortalama yüzde 10.3 olarak gerçekleşti. Tüm sıkıntılara rağmen 2019 enflasyonu da yüzde 11.8 oranıyla bu genel görünümün çok dışında kalmadı.
Enflasyonun bu yıl yüzde 8.5’a, YEP dönemi sonunda da inşallah yüzde 4.9’a düşmesini hedefliyoruz. Bu yıl yüzde 5 büyüme oranına ulaşarak yüzde 3.4 oranındaki küresel büyüme beklentisinin üstüne çıkmayı hedefliyoruz.
Borsa İstanbul’un 2003’te 10 bin 600 olan kapanış endeksi dün itibarıyla 121 bini bularak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Yurtdışı pazarlara çok daha rahat açılmalarını sağlamak için 14 bin 315 ihracatçımıza yeşil pasaport verdik.
Bugüne kadar 26 bin 684 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağladık. Bu yılın ilk yarısında 600 kişiyi daha istihdam edeceğiz. Önümüzdeki 3 yılda istihdamı 3.2 milyon kişi artırarak 2022’de işsizliği 9.8’e indirmeyi hedefliyoruz.”
ENERJİDE HAKKIMIZI KORUMAYA KARARLIYIZ
“Ülkemizde ilk defa sistematik ve yaygın bir depreme dayanıklı yapı stoğu oluşturmaya başladık. 2020 yılı içinde 100 bin sosyal konut kampanyası çerçevesinde başvurular tamamlandı.
Bu kampanyaya 1 milyonun üzerinde talep geldi. Bu yıl 38 ilde daha millet bahçelerini hizmete sunuyoruz. Plastik poşet kullanımında yüzde 78 azalma oldu. Zorunlu depozito uygulamasına da bu yıl başlıyoruz.
Rüzgâr enerjisindeki kurulu gücümüzü 19 megavattan 7 bin 591 megavata yükselttik. TürkAkım’ın vanalarını açtık. Bu yıl bor ürünleri satışından 820 milyon dolara yakın gelir etmeyi planlıyoruz.
Et ithalatı bitecek
Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetlerini takip ediyoruz. Türkiye ve KKTC’yi bölgedeki enerji denkleminden dışlama girişimlerine izin vermedik. Çıkarlarımızı ve haklarımızı korumakta kararlıyız.
Barajlarımızın sayısını 276’dan 861’e, HES’lerin sayısını 105’ten 681’e çıkardık.
Bu yıl 6.6 milyar TL hayvancılık desteği vereceğiz. Bu yıl et ithalatını daha da azaltacağız ve inşallah 2022 yılında tamamen sıfırlayacağız.”
Kanal İstanbul yakında başlıyor
“Ülkemizin ekonomik ve stratejik gücüne güç katacak Kanal İstanbul projesini çok yakında başlatıyoruz.
Karşı çıkanların ne açıkladıkları rakam, ne gösterdikleri yerler, ne de buranın geçmişte yaşadıkları doğru.
İstanbul Boğazı yılda ortalama 45 bin geminin geçtiği, günde 500 bin kişinin iki yaka arası taşındığı, yük ve insan trafiği baskısının sürekli arttığı bir yere dönüştü.
Boğaz’daki deniz trafiğini engellemek hukuki, ekonomik ve sosyal olarak mümkün değil; tek çare alternatif bir su yolu inşa etmektir. Projenin finansmanı ve inşasında herhangi bir sorun yaşanmayacak.
İki uydu yolda
Ankara - Eskişehir - İstanbul ile Ankara - Konya - İstanbul güzergâhlarında YHT’de (Yüksek Hızlı Tren) bugüne kadar 53 milyonu aşkın vatandaşımız seyahat etti. Halen Ankara - İzmir ve Ankara - Sivas arasında toplam 1889 kilometre uzunluğunda YHT hattı yapımında sona yaklaşıyoruz. Ankara - Sivas hattının Balışeyh - Yerköy - Akdağmadeni kısmında mart ayı sonunda test sürüşlerine başlıyoruz.
Türkiye’nin zafer anıtı İstanbul Havalimanı’nın ilk etabının 2. fazını haziranda açmayı planlıyoruz. Rize - Artvin Havalimanı’nın, Gümüşhane - Bayburt, Yozgat ve Tokat Havalimanları’nın yapımı sürüyor. Türksat 5A uydusunu 2020’nin 3. çeyreğinde fırlatıyoruz. İlk yerli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı da bu yıl tamamlayacak ve 2021’de uzaya fırlatacağız.”
Yerli otoya dev fabrika
“2022’de seri üretime geçecek ilk yerli ve milli otomobil prototipini milletimizin takdirine sunduk. İlk etapta 1 milyon metrekarelik alana kurulacak olan fabrikayla üretim yapılacak.
Zira yan sanayinin çok güçlü olduğu Bursa’da TSK’ya ait olan arazide fabrikayı kuralım istedik. Yatırım teşvikleri sayesinde toplamda 212 binin üzerinde ilave istihdam oluşturacağız.”
Fotoğraf: Yavuz Özden / Ankara