Siyaset2009’u geçti 2011’in gerisinde

2009’u geçti 2011’in gerisinde

31.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, 2009 yerel seçimlerinde aldığı 38,39’luk oyu yükselterek yüzde 47’lere çıktı ama 2011 genel seçimlerindeki yüzde 49’luk oyun gerisinde kaldı. Yakın rakibi CHP, 2009’daki yüzde 23,08 ve 2011’deki yüzde 26,03 oyunu yüzde 27,57’ye çıkarttı.

2009’u geçti 2011’in gerisinde

İktidardaki Ak Parti ve anamuhalefet CHP’nin büyük beklentiler yüklediği 30 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti kendisine çıta olarak koyduğu 2009 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde aldığı yüzde 38,39’luk oyu, ilk rakamlara yüzde 46 civarına yükseltmesine karşın, ancak 2011 seçimlerinde aldığı yüzde 49,92’nin gerisinde kaldı. Buna karşılık, neredeyse Türkiye genelindeki kentlerde önceki yerel seçime göre oyunu artıran Ak Parti, kesin olmayan ve saat başı değişen ilk sonuçlara göre, 53 kentte seçimleri kazanırken; CHP 12, MHP 8, BDP’de ise 8 kentte belediye başkanlıklarını kazanabildi.
Ancak Anadolu Ajansı’nın verdiği bu tablo ilerleyen saatlerde değişti. CHP, Türkiye genelindeki oy oranını 2009 ve 2011 seçimlerine kıyasla artırsa da partinin belediye başkanlığı sayısı azaldı ve beklenen patlamanın yaşanmaması hayal kırıklığı yarattı. AA verilerine göre saat 00.30 itibarıyla Türkiye genelinde Ak Parti yüzde 46,00, CHP yüzde 27,71, MHP yüzde 14,29 oy aldı. BDP ve HDP’nin ortak oyu ise yüzde 5,10 olarak kayıtlara geçti. Aynı verilere göre, Ak Parti seçim öncesinde kendisine çıta olarak 2009 seçimlerinde aldığı yüzde 38,39’luk oyu aşarken, 2011 seçimlerinde aldığı yüzde 49,92’nin gerisinde kaldı. Ak Parti İstanbul, Bursa, Hatay, Erzurum, Kayseri, Konya gibi büyükşehirler başta olmak üzere toplam 53 kentte seçimleri kazandı. Ak Parti; bir önceki seçimlerde kazanamadığı Antalya, Balıkesir, Adana, Artvin, Kastamonu ve Sivas’ı bu kez kazanmış oldu. Ancak Adana’da Ak Parti son anda MHP’nin gerisine düştü. BBP, tek il belediye başkanı olan Sivas’ı ise Ak Parti’ye geri kaptırmış oldu. 2009 seçimlerinde MHP’nin kazandığı Uşak’ta Ak Parti’nin oldu.
CHP’nin oyları arttı
CHP, Türkiye genelindeki oy oranını yüzde 27,71’e çıkarttı. 2009 seçimlerinde yüzde 23,08, 2011 seçimlerinde ise yüzde 26,03 olan oy oranını artırdı. Ancak belediye başkan sayısı azaldı. CHP seçimlere 15 ilde yerel iktidarı yöneterek girmişti. Seçimlerden 12 ili alarak çıktı. CHP; Ordu, Artvin ve Mersin’i kaybetti. Ordu ve Artvin’i Ak Parti’ye kaybederken, Mersin’i MHP kazandı. CHP; 2009 seçimlerinde küçük bir farkla kaybettiği Burdur’u ise bu seçimlerde kazandı. CHP, 2009 ve 2011 genel seçimlerinde olduğu gibi sahil kenti görüntüsünü korurken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de de seçimleri kazanamadı. Antalya’da CHP adayı Mustafa Akaydın, Ak Parti adayı Menderes Türel, Hatay’da ise Ak Parti adayı Sadullah Ergin ve CHP adayı Lütfü Savaş arasındaki yarış sabah saatlerine kadar sürdü.
Doğuda iki garip sürpriz
MHP seçimlerde 8, BDP ise 8 kentte kazandı. MHP, Mersin ve Manisa büyükşehirlerinin yanı sıra Bartın, Isparta ve Osmaniye’yi kazandı. Adana’da son ana kadar MHP önde gözüküyordu. Bu 3 kenti önceki yerel seçimlerde de MHP’li adaylar kazanmıştı. MHP, seçimlerin en radikal galibiyetini Kuzeydoğu Anadolu’da aldı. Bir önceki seçimlerde Ak Parti’nin kazandığı Kars’ta önde olan MHP, önceki seçimlerde BDP’li adayın kazandığı Iğdır’da ise son anda kaybetti. MHP; Balıkesir’i ise Ak Parti’ye kaybederken, uzun süre önde götürdüğü Adana’da son verilere göre galip gelemedi.
BDP ise Diyarbakır’ın yanı sıra Hakkâri, Şırnak, Siirt, Batman, Tunceli, Van ve Bitlis’i kazandı. Bu sonuçlarla BDP, önceki seçimlere kıyasla Iğdır’ı kaybederken Bitlis’i Ak Parti’den aldı. BDP, Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’yi 3. dönem üst üste kazanmış oldu.
Yerel seçim sonuçlarıyla Türkiye’nin siyasi haritası da netleşmiş oldu. CHP sahillere çekilirken, kıyısı olmayan kentlerden sadece Burdur’u kazandı. BDP ise 8 kenti alarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki etkinliğini artırdı. Ak Parti ise büyük kentler başta olmak üzere Orta Anadolu’nun tamamında kazandı. MHP’nin seçim zaferleri üzere Batı Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz ve İç Batı Anadolu gibi Türkiye’nin değişik coğrafyalarına dağıldı.
İstanbul’da CHP’nin flaş transferi olarak kamuoyuna duyurulan eski DSP ve TDH’li Mustafa Sarıgül, partinin bir önceki yerel seçimde Kemal Kılıçdaroğlu ile aldığı 36,98 olan oyunu 39,4’e yükseltse de Ak Parti ile arada olan yüzde 7,7’lik farkın yüzde 8,7’ye çıkmasına engel olamadı. Seçimlerle Ak Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Ak Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, Ak Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve BDP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak belediye başkanı seçilmiş oldu. Böylece parlamentoda görev yapan 9 milletvekili belediye başkanı seçildi.

Haberin Devamı

Formaları giyip sandığa gittiler

Yerel seçimlerde sandıkları futbol takımları renklendirdi. Çok sayıda vatandaş mesaj vermek için sandığa taraftarı olduğu takımın formalarıyla gitti. Sandığa formalarıyla giden taraftarlar arasında Fenerbahçeliler çoğunluktaydı. Bazı taraftarların formasında da “Ali İsmail Korkmaz”ın adı yazılıydı. Fenerbahçelilerin bir bölümü sandığa zarfı “Düşlerimizde özgür dünya” diyerek attı. Vatandaşlar oy verdikten sonra da formalı fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Twitter’daki “Formamla sandıktayım” sloganıyla başlayan kampanyaya formalı oy fotoğrafları yağdı.