SurelerKaria Suresi Oku: Karia Suresi Okunuşu, Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Diyanet Meali

Karia Suresi Oku: Karia Suresi Okunuşu, Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Diyanet Meali

Karia Suresi Kur’an-ı Kerim'in 101. suresidir. Toplamda 11 ayetten oluşan Karia Suresi Müslümanlar açısından oldukça özel bir yere sahiptir. Bu sure, ismini içerisinde değinilen “el-Kari’a” kavramından almaktadır. Sureye adını veren terim Türkçe kıyamet günü anlamına gelmektedir. Karia Suresinde kıyamet günü gerçekleşecek olaylardan ve ahiret hayatı konularından bahsedilmektedir. Karia Suresi okunuşu, Türkçe anlamı, Arapça yazılışı, fazileti ve diyanet meali ile ilgili detaylı bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Karia Suresi Oku: Karia Suresi Okunuşu, Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Diyanet Meali

Karia Suresi toplamda 11 ayet şeklinde indirilmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere ayet-i kerimelerde kıyamet günü yaşanacak bazı olay ve sahneler ile ahiret hayatından bahsedilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de Karia Suresi’nden sonra ise Tekasür Suresi yer almaktadır.

Haberin Devamı


Öneri:
Ayetel Kürsi

Karia Suresi, Mekke devrinde indirilmiş sureler arasında dahil olmaktır. İndiriliş bakımından Karia’nın önünde Kureyş Suresi, ardında ise Kıyame Suresi yer almaktadır. Hz. Muhammed, Karia Suresi’ni sürekli okuyan kişinin kıyamet gününde mizanının ağır olacağını söylemiştir. Karia Suresi okumanın bunun dışında da çok sayıda fazileti bulunmaktadır. Dargınları barıştırması ve tehlikelere karşı koruyucu olması da surenin diğer faziletleri arasında yer almaktadır. Aşağıda içeriklerde Karia Suresini okumak, dinlemek ya da ezberlemek isteyenler için faydalı bilgiler paylaşılmıştır. İşte Karia Suresi’nin okunuşu ve anlamı.

Karia Suresi Türkçe Okunuşu

1.El kariah
2.Mel kariah
3.Ve ma edrake mel kariah
4.Yevme yekunün nasü kelferaşil mebsus
5.Ve tekunül cibalü kelıhnil menfuş
6.Fe emma men sekulet mevazınüh
7.Fe hüve fi ıyşetir radıyeh
8.Ve emma men haffet mevazınüh
9.Fe ümmühu havıyeh
10.Ve ma edrake mahiyeh.
11.Narun hamiyeh

Haberin Devamı

Karia Suresi Türkçe Anlamı

1.Yürekleri hoplatan büyük felaket!
2.Nedir o yürekleri hoplatan büyük felaket?
3.Yürekleri hoplatan büyük felaketin ne olduğunu sen ne bileceksin?
4.O gün insanlar, her biri bir tarafa uçuşan küçük kelebekler gibi olacaktır.
5.Dağlar da atılmış renkli yünler gibi olacaktır.
6.İşte o vakit, kimin tartıları ağır gelmişse,
7.Artık o, hoşnut olacağı bir hayat içinde olacaktır.
8.Ama kimin de tartıları hafif gelirse,
9.İşte onun anası (varacağı yer) Hâviye'dir.
10.Sen Hâviye'nin ne olduğunu ne bileceksin?
11.O, kızgın bir ateştir.

Karia Suresi Arapça Yazılışı

Karia Suresi Oku: Karia Suresi Okunuşu, Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Diyanet Meali

Karia Suresi Konusu

Sûrede bazı kıyamet tasvirlerine yer verilmekte, âhiret sorumluluğu bilinci aşılayan uyarılarda bulunulmaktadır.

Karia Suresi Fazileti

Sûre kıyamet gününün dehşetine vurgu yapan âyetlerle başlar (âyet 1-3). Hz. Peygamber’e, “Sen kārianın ne olduğunu nereden bileceksin?” denilmesi, kıyamet hadisesinin şiddet ve dehşetinin bizzat yaşanmadıkça Resûlullah tarafından dahi gerçek anlamıyla idrak edilemeyeceğine işaret eder. Kāria kelimesi daha sonraki âyetlerde açıklanarak o günde insanların sağanak halinde uçuşup ateşe düşen pervaneler, böcekler, dağların ise atılmış renkli yün gibi olacağı belirtilir (âyet 4-5). Müteakip âyetlerde insanların dünya hayatındaki davranışlarına göre âhirette karşılaşacakları ceza ve elde edecekleri mükâfattan bahsedilir. Tartıları ağır gelenlerin memnun edici bir hayata kavuşacakları, tartıları hafif gelenlerin ise kızgın bir ateş uçurumuna atılacakları haber verilir (âyet 6-11). 6. âyette geçen “mevâzîn” kelimesi, Arapça’da hem “mîzân”ın (tartı aleti) hem de “mevzûn”un (tartılan şey) çoğul şeklidir. Bu âyetle ilgili yorumlarda, âhirette amellerin cisim haline getirilerek tartılacağı belirtildiği gibi mevâzîn kelimesinin mecazi anlamda kullanıldığı ve bununla insanların davranışlarına takdir edilecek ceza veya mükâfatta tam adaletin geçerli olacağının kastedildiği de belirtilmektedir. Kāria sûresinde, kıyamet gününün gerçekliği çarpıcı sahnelerle gözler önüne serilerek hem müjdeleyici hem korkutucu mesajlara yer verilmiş, öte yandan sorumluluk ilkesine vurgu yapılarak dünya hayatındaki davranışların karşılıksız kalmayacağı bildirilmiştir.

Haberin Devamı

Karia Suresi Tefsiri

Haberin Devamı

“Kulakları patlatan o ses” diye çevirdiğimiz kåria kelimesi sözlükte “şiddetle vurmak, çarpmak” anlamına gelen kar‘ kökünden türemiş bir isim olup kıyameti ifade eder. Arapça’da büyük felâket ve belâya da kåria denir (bk. Ra‘d 13/31). Kıyamet dehşet verici halleriyle kalplere korku saldığı ve o günde suçlular cezaya çarptırıldığı için kıyamete kåria denmiştir. Bu âyetler, gerek üslûp gerekse anlam bakımından kıyamet olayının büyüklüğünü ve şiddetini ifade ettiği gibi kıyametin ne zaman meydana geleceğinin bilinemeyeceğini de göstermektedir.

 Ayetel Kürsi duasını okumak için Ayetel Kürsi linkine tıklayabilirsiniz.

 

Yazarlar