20.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA
Ziyaretlerde karşı konulamayan ikramlıklar, art arda içilen çaylar, kahveler… Tüm bunlar Ramazan Bayramı’nda mideye bayram ettiren unsurlar gibi görünse de dikkat!
Hafif bir kahvaltı
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur’un, sağlıklı bayramı önerileri şöyle:
“Bayram sabahı, uzun süredir kahvaltı yapmayan bir sindirim sistemi ile güne başlandığının unutulmaması, özellikle poğaça ve börek gibi hamur işlerine yüklenilmemesi gerekiyor. Zira ramazan ayı boyunca küçülen mideye bir anda yüklenmek hem sindirim sistemi problemlerine hem de kan şekerinde ani yükselme ve dalgalanmalara yol açabilir. Kahvaltıda yumurta, peynir, yeşillik, domates, salatalık, zeytin veya ceviz ile tam tahıllı ekmeğe yer vererek sağlıklı ve dengeli beslenebilirsiniz.
Gün içerisinde özellikle öğün aralarında ağırlıklı olacak şekilde toplamda 2-2.5 lt su tüketmeye özen gösterin. Bayramın olmazsa olmazı özellikle misafirlikte ikram edilen çikolatalar ve tatlıları tüketirken porsiyon kontrolü sağlanması çok önemli. Tercihiniz öncelikle dondurma, sütlü veya meyveli hafif tatlılardan yana olmalıdır. Ramazanda ikiye düşen öğün sayısı bayramda da 2 ana öğün ile 1-2 ara öğün şeklinde devam edebilir. Gün içinde az ve sık beslenebilmek için ara öğünler atlanmamalıdır.
Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlık ile yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için mutlaka fiziksel aktivite yapılması gerekiyor. Günde 30 dakika yürüyüş yaparak ya da evde 20-30 dakika egzersiz ile hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de aldığınız fazla kalorileri dengeleyebilirsiniz.”