Ramazan HaberleriTahiyyetü'l Mescid Namazı Nedir, Hükmü Nedir? Tahiyyetü'l Mescid Namazı Nasıl Kılınır?

Tahiyyetü'l Mescid Namazı Nedir, Hükmü Nedir? Tahiyyetü'l Mescid Namazı Nasıl Kılınır?

07.06.2022 - 12:59 | Son Güncellenme:

Tahiyyetü’l Mescid Namazı, ibadet mekanına girildiğinde kılınması gereken namazdır. Farz namazlar arasında bulunmayan Tahiyyetü’ l Mescid Namazı, sünnettir. Hz. Peygamber(S.A.S) tarafından önerilen(Sizden biriniz mescide girdiğinde 2 rek’at namaz kılsın) haliyle değeri yüksektir ve kabul görmektedir. İşte Tahiyyat Namazı nedir, hükmü nedir? Tahiyyatü’l Mescid Namazı nasıl kılınır ayrıntıları ile derledik.

Tahiyyetül Mescid Namazı Nedir, Hükmü Nedir Tahiyyetül Mescid Namazı Nasıl Kılınır

 Tahiyyetü’l Mescid Namazı, sünnet ibadetler arasındadır. İbadet mekana girildiğinde oturmadan evvel kılınması önemlidir.

Haberin Devamı

 Tahiyyetü’l Mescid Namazı Nedir, Hükmü Nedir?

 Tahiyyetü’l Mescid namazı, sünnettir. Cami ya da Mescid gibi ibadet meknına girildiği vakit oturmadan önce kılınması gerekmektedir. Hükmü, “Sizden biriniz mescide girdiği vakit oturmadan 2 Rek’at namaz kılsın!” Hz Peygamberin de öğüdüdür. Bu nedenle sünnet namaz olarak kabul edilmektedir. Tahiyyetü’l Mescid namazı Hanefilere, Maliklere ve Şafiilere göre farklı sayılarda kılınmaktadır. 

 Tahiyyetü’l Mescid namazı kerahat vaktinde ve Cuma günü Hatip Minbere çıktığı vakit kılınması doğru değildir. Kişinin meşguliyeti var ise ya da Camiie girilen zaman Kerahat vakti ise Tahiyyetü’l namazı kılınması günah sayılmaktadır. Mecid- i Harâm’ın Tahiyye namazı ise Kabe’ yi Tavaf etmek demektir. Kabe tavaf edilmek niyetiyle gidildiği vakit hemen tavafa başlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Tahiyyetü’l Mescid Namazı Nasıl Kılınır?

 Tahiyyetü’l Mescid Namazı camiiye girildiğinde kılınan sünnet namazdır. Mescide girilen süre kerahet vakti ise ya da kişinin önemli meşguliyeti bulunuyorsa Tahiyyetü’l Mescid namazı kılmaması uygundur. Böyle durumda; Sübhânallahi ve’l- hamdü lillahi ve la ilahe illallahü va’ llahü ekber” diyerek girilmelidir. Bazı Âlimler ise; Ve la havle la kuvvete illa bi’ llahi’l-aliyyil-Azim diyerek girmektedir. Mezheplere göre farklı Rekat sayılarıyla kılınan Tahiyyetü'l Mescid namazının fazla kılınması da isteğe bağlıdır. Bu namazın kılınmaması gereken vakitler, Hatip Minbere çıkıp vaaz verdiğinde, Kerahet vaktinde ve tavaf sırasında kılınmaması gerekmektedir. Mescid-i Haram'ın Tahiyye namazı ise hemen tavafa başlamak olarak kabul edilmektedir. 

 

Yazarlar