Dini BilgilerOruç nasıl tutulur? - Pendik İlçe Müftüsü Musa Bilgiç anlatıyor

Oruç nasıl tutulur? - Pendik İlçe Müftüsü Musa Bilgiç anlatıyor

14.04.2021 - 15:20 | Son Güncellenme:

11 ayın sultanı Ramazan geldi, hoş geldi. Biz de Müslümanlık için en önemli ay olan Ramazan ayında oruç nasıl tutulur, kimler oruç tutabilir, oruç tutamayanlar Ramazan ayında ne yapabilir, korona virüs testi olmak ya da aşısı yaptırmak orucu bozar mı?" gibi çok sık sorulan soruları Pendik İlçe Müftüsü Musa Bilgiç'e sorduk, en detaylı yanıtları kendisinden aldık.

Oruç nasıl tutulur? Oruç tutamayanlar Ramazan ayı boyunca ne yapabilir? Korona virüs testi yaptırmak orucu bozar mı? Korona virüs aşısı olmak orucu bozar mı? Evet, salgın nedeniyle en sık sorulan sorulara yanıt aradık, tüm sorularımızı Pendik İlçe Müftüsü Musa Bilgiç yanıtladı.

Haberin Devamı

 

“Oruç ibadeti sadece bize mahsus değil, Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle bizden önceki ümmetlere de, peygamberlere de emredilmiş bir ibadet şeklidir. İnsanın adeta melekleşmesini temin eden, nefsi birtakım ihtiyaçlardan; yeme, içme, cinsel münasebet gibi durumlardan uzaklaştıran ve bu anlamda içerisinde manevi manada insanı ruhen olgunlaştıran değerler barındıran bir ibadet şeklidir.

 

Oruç ibadeti, çocuklarda alıştırma anlamında bazı durumlarda öğle vaktina kadar tutulan "tekne orucu" gibi isimlerle yapılsa da oruç esas itibariyle mükellef çağına erişmiş, reşit olmuş, akil baliğ durumda ve sağlıklı olan insanlara farzdır. İnanan, mümin, belirli bir yaş olgunluğuna gelmiş, buluğ çağını geçmiş Müslümanlar oruç tutabilir. 

Haberin Devamı

 

Ramazan orucuna sabah imsak vaktinde niyet edilerek başlanır ve öncesinde bildiğiniz gibi dirençli kalabilmek için sahur yemeği yenilir. Sahur, sünnettir. Akşama kadar yemeden, içmeden, cinsel çağrışımlardan ve faaliyetlerden uzak durmak gerekir. Akşam ezanı ile oruç açılır ve iftar yemeği yenilir. Böylece bir günlük oruç tutulmuş olunur.”

 

Kimler oruç tutamaz?

 

“Sağlık açısından engeli olan, hastalığı olanların doktor oruç tutmasını uygun görmediği durumda oruç tutma mecburiyetleri kesinlikle yoktur. Doktorların uyarılarına kesinlikle uymak gerekir. Çünkü insan hayatı, insan sağlığı her şeyden önce gelir.

 

Bu durumda oruç tutamayanların tutamadıkları gün karşılığında fidye vermesi gerekir. O da bu sene Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirlediği ölçüye göre bir günlük en az ölçü 28TL'dir. Tabii ki daha da fazlası kişinin maddi durumuna göre verilebilir.

 

Ayrıca, bebeği olan, emziren kadınlar ile hamile olan kadınlar da oruçtan muaftır. Bebekleri büyüdüğünde, emzirmeleri tamamlandığında tutamadıkları günleri kaza edebilirler.”

 

Orucumu istemeden bozdum, ne yapabilirim?

 

“Bazı durumlarda sağlık gerekçesi ile orucu bozmak zorunda kalabilirsiniz. Oruç bozulduğu takdirde mazeret olması nedeniyle bozulduğundan bir günlük bozulan oruca karşılık bir gün oruç kaza edilmelidir.”

 

Orucumu bilerek bozdum, ne yapabilirim?

Haberin Devamı

 

“Kasıtlı olarak oruç bozulursa, nefse hâkim olunamadığı durumlarda o zaman bunun bir müeyyidesi vardır. Buna kefaret orucu denir. Böyle bir durumda kalınırsa, bunun cezası altmış gün oruç tutmak, bir gün de orucu kaza etmek üzere, toplam altmış bir gün peş peşe oruç tutmaktır. Bu da hakikaten zor bir görevdir.”

 

Korona virüs aşısı olmak veya testi yaptırmak orucu bozar mı?

 

“Salgın günlerindeyiz. Bu nedenle şunu bilmelisiniz ki, oruçlu olan kişi oruçlu olduğu halde korona virüs testi yaptırabilir veya korona virüs aşı sırası gelmişse aşısını gönül rahatlığı ile olabilir. Dinen hiçbir engeli yoktur.”

 

Orucun sevabını artırmak için neler yapabiliriz?

 

“Ramazan'ı gündüzü ile gecesi ile en güzel şekilde değerlendirmek adına, Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim ayı olduğu için Kur'an-ı Kerim'in Arapçasını bilmeseniz bile mealinden, tefsirinden okumalar yapabilirsiniz. Dilerseniz, istediğiniz bölümlerden, dilerseniz tümüyle baştan başlayarak Kur'an-ı Kerim'i anlama çabasına girebilir, onu okuyabilirsiniz.”