16.04.2021 - 21:02 | Son Güncellenme:
Selen Serdaroğlu
İslam dini alimlerince oruç ibadeti sadece Müslümanlara mahsus değil, Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle bizden önceki ümmetlere ve peygamberlere de emredilmiş bir ibadet şekli olarak tanımlanıyor. Oruç ibadeti, İslam dininde insanın adeta melekleşmesi olarak tasvir edilen, nefsi birtakım ihtiyaçlardan; yeme, içme ve her türlü cinsi münasebetten uzaklaştıran; bu anlamda içerisinde manevi manada insanı ruhen olgunlaştıran değerler barındıran bir ibadet biçimi. Ancak bazı durumlarda oruç tutulamayacak olabiliyor. Peki oruç kimlere farz değildir? Pendik İlçe Müftüsü Musa Bilgiç'e sorduk, uzmanından cevaplar aldık.
Oruç ibadeti kimlere farzdır?
"Oruç ibadeti, çocuklarda alıştırma anlamında bazı durumlarda öğle vaktina kadar tutulan "tekne orucu" gibi biçimlerde yapılsa da oruç mükellef çağına erişmiş, reşit olmuş, akil baliğ durumda ve sağlıklı olan insanlara farzdır. İnanan, mümin, belirli bir yaş olgunluğuna gelmiş, buluğ çağını geçmiş Müslümanlar oruç tutabilir."
Kimler oruç tutamaz? Oruç kimlere farz değildir?
“Sağlık açısından engeli olan, hastalığı olanların doktor oruç tutmasını uygun görmediği durumda oruç tutma mecburiyetleri kesinlikle yoktur. Doktorların uyarılarına kesinlikle uymak gerekir. Çünkü insan hayatı, insan sağlığı her şeyden önce gelir.
Bu durumda oruç tutamayanların tutamadıkları gün karşılığında fidye vermesi gerekir. O da bu sene Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirlediği ölçüye göre bir günlük en az ölçü 28TL'dir. Tabii ki daha da fazlası kişinin maddi durumuna göre verilebilir.
Ayrıca, bebeği olan, emziren kadınlar ile hamile olan kadınlar da oruçtan muaftır. Bebekleri büyüdüğünde, emzirmeleri tamamlandığında tutamadıkları günleri kaza edebilirler.”