05.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:
Zatürre, bir akut solunum yolu enfeksiyonu bir bakterinin neden olduğu iki akciğerden birinin bir kısmını etkiler.
Zatürre Bulaşıcı Mıdır?
Enfeksiyon daha spesifik olarak bronÅŸiyollerin ucunda bulunan bu küçük balon ÅŸeklindeki torbalar olan pulmoner alveolleri etkiler. Zatürree aslında hafif veya yaÅŸamı tehdit edebilen çok çeÅŸitli enfeksiyonlardır. Öyleyse, pnömoni ciddi bir hastalığın komplikasyonu olarak veya yaÅŸlı bir kiÅŸide ortaya çıkarsa, ölümcül olabilir.Â
Çok nadir durumlarda, sağlıklı bir insanda zatürree de ölümcül olabilir. Hastalık genellikle balgam, nefes darlığı, ateş ve titreme eşlik eden öksürük şeklinde kendini gösterir. Pnömoni, çoğunlukla nezle veya nezle gibi kontamine partikülleri solumak suretiyle yakalanır. Zatürre bulaşıcıdır.
Zatürre Başlangıcı Nasıl Olur?
Pnömoni, akciğerleri etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Virüsler (örn. Grip), bakteriler veya daha nadiren mantarlar neden olur. Mikrop, akciğerlere solunum yollarından alveollere, bronşiyollerin uçlarındaki küçük ceplere girer. Alveollerin iltihaplanmasına neden olurlar, bu da daha sonra iltihap ve iltihap sıvısı ile dolar, bu da hava ile kan arasındaki gaz değişimini azaltır. Hastalık genellikle iki akciğerimizin beş lobundan biriyle sınırlıdır.
Üşüme, yaÄŸlı öksürük, nefes almada güçlük, nefes alırken veya öksürürken göğüs aÄŸrısı, hırıltı, iÅŸtahsızlık ile birlikte bir tür ateÅŸ en yaygın semptomlardır.Â
Bu semptomların yoğunluğu, enfeksiyonun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Zatürreyi teşhis etmek için kan testi ve akciğer röntgeni gereklidir.
Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi, pnömoninin nedenine bağlı olarak değişir. Bakteriyel kökenli ise antibiyotik tedavisi gereklidir. Viral kökenli ise sadece semptomlar giderilebilir. Pnömoniden iyileşmek genellikle en fazla iki hafta sürer. Ağır vakalarda, özellikle hastayı solunum yardımına almak için hastaneye yatırılması gerekir.
İyi bir yaşam hijyeni riskleri sınırlamayı mümkün kılar. Özellikle tütün tüketimi bir savunmasızlık faktörüdür. Ellerinizi sabun ve suyla yıkamak düzenli olarak mikropları öldürür. Ek olarak, pnömokok enfeksiyonu riski yüksek olan kişilere önerilen bir pnömokok aşısı vardır.