04.03.2021 - 19:00 | Son Güncellenme:
Bağ dokularında ortaya çıkan kötü huylu tümörler kanserli hücrelerin çoğalmasına neden olur. Hastalık metastaz evresinde eklemlerden kemiklere ve diğer dokulara sıçrayabilir. Sinsi ilerleyen bir hastalık olan yumuşak doku kanserinin belirtileri bağ dokusu romatizmasıyla ile benzerlik taşır. Bu nedenle erken teşhis edilmesi ve tedavi altına alınması en zor olan kanser türlerinden biridir.
Yumuşak Doku Kanseri (C49) Nedir?
Sarkom olarak adlandırılan kötü huylu tümörlerin neden olduğu kansere yumuşak doku kanseri (C49) adı verilir. Hastalığın temel nedeni, dokuları birbirine bağlamakla görevli olan bağ dokularında tümör oluşmasıdır. Urlar, en fazla sinir uçlarında ve kemiklerde görülür. 60 yaş ve üstü kişilerin yağ dokularında ve kaslarında görülme riski de yüksektir.
Yumuşak doku kanseri, son yıllarda 12 - 25 yaş aralığındaki çocuklarda ve gençlerde de görülmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 3 kat daha fazladır.
Yumuşak Doku Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın ilk evresinde kemikleri ve dokuları birbirine bağlayan dokular hızla zayıflar. Hasta ayağa kalkmakta ve yürümekte güçlük çeker. Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi C49 hastalığında da ani kilo kayıpları gözlemlenir. İştah kaybı, halsizlik ve sürekli yorgunluk hali, en yaygın görülen semptomlar arasında yer alır.
Yumuşak doku kanserinin ikinci evresinde vücut eksik alyuvar yıkımı ve buna bağlı olarak kansızlık görülür. Kemikler tamamen zayıfladığı için en küçük bir darbede çatlama ve kırılma riski taşır. Dizlerde, kollarda ve eklemlerde yumru oluşur. Bu yumrular şiddetli ağrılara neden olabilir.
Sarkom hastalığının nedenleri hala araştırılmakla birlikte kansere neden olan faktörler tam olarak bilinmemektedir. Akciğer ve meme kanseri gibi kronik bir hastalık olan yumuşak doku kanseri, tamamen tedavi edilse bile semptomları tekrar ortaya çıkabilir.
C49 Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
C49 hastalığında uygulanan iki temel tedavi yöntemi vardır. Hastanın sağlık durumu ameliyata uygunsa, tümör cerrahi müdahaleyle alınır. C49 hastalığında diğer kanser türlerinden farklı olarak, kemoterapi yerine direkt radyoterapi uygulanır. Radyoterapi ile birlikte ablasyon da uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alır.