28.05.2021 - 14:17 | Son Güncellenme:
Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. İlker Kahramanoğlu, "Geçtiğimiz günlerde Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO)’nin davetli konuşmacısı olarak Tümör Konseyi’nde yumurtalık (over) kanserini A’dan Z’ye tartıştık. Kendi deneyimlerimizden, bilimsel veriler ışığında bahsederken özellikle ileri evre over kanseri hastalarına odaklandık. Son 20 yılda, cerrahi tekniklerin ve buna izin veren teknolojinin ilerlemiş olması ve yeni nesil kemoterapi ilaçlarının geliştirilmesiyle birlikte ileri evre over kanserinde sağkalım oranları iki katına çıktı" dedi.
'Over kanserine karşı güçlü silahlarımız var'
Doç.Dr. İlker Kahramanoğlu, “Yumurtalık kanseri, sinsidir. Tümör, henüz erken aşamadayken hiçbir belirti vermediği için ancak şans eseri, başka bir sebeple yapılan doktor muayenesi esnasında saptanabilir. Erken aşamalarda, sadece cerrahi ile tam kür sağlamak mümkünken aynı şeyi ileri evrede bu kadar rahat söyleyemiyoruz.
Ancak ileri evre over kanserinde de önemli silahlarımız var. Bunlardan en önemlisi, yapılacak ameliyatta var olan tümörden geriye hiçbir tümör kalmaması. Diğer bir seçenek ise sıcak kemoterapi. Sıcak kemoterapi, uygun hastalarda over kanseri ameliyatında tümör çıkarma işlemleri bittikten sonra 42ºC’de ısıtılmış kemoterapi ilaçlarının karın boşluğuna uygulandığı tedavi yöntemidir. Henüz, over kanserinde standart tedaviye geçmemiştir ama yapılan iki önemli klinik çalışmanın sonuçlarına göre sıcak kemoterapi yapılan hastalarda, yapılmayanlara göre 18 aya kadar hastalıksız sağkalım artışı sağlanmaktadır.
Mesleki yaşantım boyunca ABD, İtalya, Almanya, İngiltere ve Hindistan’da bu ülkelerin önde gelen merkezlerinde, dünyaca ünlü hekimlerin yanında çalışma fırsatı buldum. Gözlemlerimden birisi, Türkiye’de uyguladığımız cerrahi tekniklerin ve cerrahi başarının dünyanın önde gelen merkezlerinden aşağı olmamasıdır” yorumunda bulundu.
100 hastadan 45-82’sinde başarı sağlanıyor
Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Özellikle over kanserinde hastaların, ameliyatlarını gerçekleştirecek olan cerrahı seçerken cerrahın daha önce girdiği ameliyatları baz alarak tümör kalmama oranlarını araştırma bilincinde olmaları gerekir. Hasta ve yakınları, neyle karşı karşıya olduğunu bilmeliler. Bu hastalığa karşı en güçlü silahlarımızdan biri ameliyat kalitesi ise bunu araştırmak gerekir.
Dünyanın önde gelen merkezlerinde 100 hastanın 45-82’sinde bu başarı yakalanmaktadır. Kendi serimizde, hastalarımızın yüzde 81’inde tümör kalmama başarısına ulaşmaktayız. Tümör kalmaması amacıyla yapılan over kanseri ameliyatları, 8-9 saate dek sürebilmektedir. Ameliyat sonrası ise kemoterapi süreci başlar” diye konuştu.
Akıllı ilaçlar sağkalımı yaklaşık 4 yıl uzatıyor
Kahramanoğlu, “Şu anda, Avrupa ve ABD'de rutin olarak kullanılan akıllı ilaçlar mevcut. Over kanserinde kullanılıyor ve genetik mutasyonu olan kadınlarda, ameliyat sonrası tedavisiz geçen sağ kalımı yaklaşık 4 yıl uzatıyor.
Avrupa ve Amerika’da kullanılan bu ilaç, henüz Türkiye’de yumurtalık kanseri hastalarında karşılanmıyor. Maddi imkanı olan hastalar, yurt dışından temin edip kullanabiliyor ancak ortalama 2 yıl kullanılan bu ilaç için maliyet oldukça fazla.
BRCA gen mutasyonu olan 8 hastamız, bu ilaç için başvuruda bulundu ancak henüz süreç devam ediyor. Güzel haber is şu: Bu ilacın yıl sonuna doğru ülkemize SGK kapsamında geleceğini ve uygun yumurtalık kanseri hastalarında kullanılmaya başlanacağı duyumunu aldık" açıklamasında bulundu.