20.06.2023 - 22:03 | Son Güncellenme:
Anadolu'nun doyurcu ve lezzetli yemeklerinin başında gelen yüksük çorbası, temelde mantı ile yapılıyor. Mantının yanında nohut ile hazırlanan yüksük çorbası püf noktası ve yapılışı haberimizde...
Malzemeler:
8 su bardağı su veya tercihe göre et suyu
1 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı margarin
1 limonun suyu
Hamur için:
2 su bardağı un
1 yumurta
1 çay bardağı su
Tuz
İç harcı için:
250 gr kıyma
1 soğan
Karabiber
Yapılışı:
Yemekte kullanılacak nohut, akşamdan ıslatılır. Haşlayıp suyu süzülür. Kıyma, kıyılmış soğan ve karabiber karıştırılarak iç harç hazırlanmış olur.
Hamur için ise un, tuz ile birlikte hamur yoğurma kabına alınır. Ortasını da yumurta ve su eklenir.
Pürüzsüz ve sert bir hamur oluncaya kadar yoğurulur. Beze yapılır, üzeri temiz bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir.
Bezeler mantı hamuru inceliğinde açılır, 1.5 santime yakın büyüklüklerde kareler yapılır.
Her bir kare parçasının ortasına iç harçtan yerleştirilir, çapraz köşelerinden birleştirilir.
Büyük bir tencerede et suyu kaynatılır. Haşlanmış nohutlar ve mantılar ilave eidlir. Hamurlar pişene kadar pişirilir.
Margarin eritilir, salça ve nane kavrulur ve kaynayan çorbaya ilave edilir. Limon suyu eklenerek bir iki taşım daha kaynatılır.
Nohudun bir gece önceden ıslatılması durumunda az miktarda süt koyulması nohudun suyu çabuk çekmesini sağlar ve böylece nokut kısa sürede pişer.
Çorba yapılırken önceden kaynatılmış et suyu kullanılması yemeği daha lezzteli yapar.