04.03.2021 - 20:01 | Son Güncellenme:
Hiperglisemi; kanda bulunan glikoz değerlerinin yüksek olması anlamına gelmektedir. Kan şekeri, kanda belirli bir seviyede olmalıdır. Açken düşmemeli ve yemeklerden sonra çok fazla yükselmemelidir. Bu dengenin sağlanması adına insan vücudunda glukagon ve insülin başta olmak üzere pek çok hormon görev almaktadır. Kanda olması gereken şeker seviyesi açken; 100 mg/dl, tokken ise 140 mg/dl'dir.
Yüksek Kan Şekeri (Hiperglisemi) Nedir?
Hiperglisemi; kan şekerinin yüksek olmasına verilen isimdir. Şeker hastalığı, Cushing sendromu, glukagonoma gibi kimi endokrin bozukluklar, kortizon gibi ilaçların kullanımı sonucunda hiperglisemi oluşması olasıdır. Çok sık bir şekilde idrara çıkma, suyu fazla içme arzusu, gece sürekli idrara çıkma, halsizlik gibi belirtilerin varlığı söz konusudur.
Çok sık enfeksiyon oluşumu ve yara iyileşmesinin gecikmesi gibi bulguların da görülmesi mümkündür. Hipergliseminin başlangıç aşamasında kilo verme, diyet, sürekli egzersiz gibi yaşam stili farklılıkları tedavi adına oldukça önemlidir. Bu yöntemler ile kan şekeri düşürülemediği zaman ya da ani yükselme tespit edildiği takdirde ilaç tedavisi gerekmektedir.
Hiperglisemi Belirtileri
Hiperglisemi belirtileri şöyle;
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Ağzın kuruması,
- Çok fazla susama ve çok fazla su içme,
- Gece idrara çıkmanın sürekli olması,
- Bulanık görme,
- Belirsiz kilo kaybı,
- Açılmış olan yaraların geç iyileşmesi,
- Sıkça enfeksiyonun görülmesi,
- Kuru cilt oluşumu,
- Sıkça idrara çıkma şeklinde sıralanabilir.
Hiperglisemi Tedavisi
Hipergliseminin tedavisi erken dönemde teşhis edilirse, yaşam tarzını değiştirecek bazı hususlar uygulanmalıdır. Bunlar; diyet planlarının uygulanması, kilo verilmesi, düzenli bir şekilde yürüyüş yapılması ve egzersiz yapılması şeklindedir. Bunun dışında insülin ilaçlarının kullanılması gerekebilir.
Eğer hiperglisemi için ilaç tedavisine karar verilmişse, bu tedaviler aşağıdaki gibi olacaktır;
İnsülüni duyarlaştıran ilaçlar: Tiazolidindionlar ve metformin gibi ilaçlar, bu katergori içerisinde bulunur. İnsülin direncini azaltıp, etki sağlarlar. Kusma, bulantı gibi sindirim sistemi hastalıklarına sebep olabilirler. Karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri bulunan kişiler dikkatli kullanmalıdır.
İnsülin salgılatan anti- diyabetikler: Glinidler ve sülfonilüereler bu kategori içerisinde bulunur. Pankreastan insülin salınım arttırıp, etki sağlarlar. Bu ilaçların kullanılması, kan şekerinin düşmesine neden olacağından dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Kilo almaya sebep olabilir.