29.04.2022 - 12:56 | Son Güncellenme:
Yorgunluk ve Stres Durumları Obeziteye Neden Olur
Stres, kaygı, yorgunluk gibi durumlarda duygu ve düşüncelerinden sıyrılıp, rahatlamak için açlık olmadığı halde daha fazla beslenmeye yönelim olması duygusal beslenme durumudur. Yapılan çalışmalar stres ve yorgunluk kaynaklı yeme ataklarının fazla kilolara yol açtığını göstermektedir. Çünkü bu noktada tercih edilen besinler şeker ve yağ içeriği yüksek olan besinlerdir. Stres ile kortizol hormonunda artış meydana gelir ve bu durum kişiyi duygusal açlığa iter.
Triptofandan Zengin Beslenilmeli
Serotonin mutluluk hormonudur. Ruh hal, iştah ve uyku ile oldukça ilişkilidir. Vücutta serotonin sentezi arttıkça mutluluk ve ilişkili olduğu yorgunluk, stres gibi durumlar da olumlu yönde etkilenir. Serotonin sentezini aminoasit olan triptofan başlatmaktadır. Bu sebeple beslenmeye triptofan içeriği yüksek olan hindi, kırmızı et, süt, peynir, yoğurt, yumurta, badem eklenmelidir.
Fiziksel Aktivite ve C vitamini Stresin Önüne Geçer
Dopamin de bir mutluluk hormonudur. Fiziksel aktivite, dengeli beslenme, C vitamininden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve kırmızı biberi beslenmeye eklemek mutluluk hormonunu arttıracak ve yorgunluk, streste olma halinizin önüne geçecektir.
Bitkisel Yağlar Tercih Edilmeli
Yapılan bir araştırmada margarin ve palm yağı gibi doymuş yağ tüketen bireylerin, zeytinyağı gibi bitkisel yağları tüketen bireylere kıyasla daha fazla yorgunluk görüldüğü tespit edilmiştir.
Düşük Karbonhidrat Yorgunluk Düzeyini Azaltır
Yapılan bir çalışmada bireylerin diyetinde balık, sebze ve meyve tüketimi arttırıldığında, yağ alımı kısıtlandığında ve düşük karbonhidratlı beslenildiğinde bireylerin yorgunluk düzeylerinde azalma olduğu saptanmıştır.