Genel SağlıkYorgunluk, ödem ve iştah kaybı… Bu belirtiler böbrek hasarının habercisi olabilir!

Yorgunluk, ödem ve iştah kaybı… Bu belirtiler böbrek hasarının habercisi olabilir!

26.07.2023 - 17:03 | Son Güncellenme:

Böbrekte hasar meydana gelmesi nedeniyle nefrotik sendrom görülmesi söz konusu olabilmektedir. Böbrek hücrelerinin işlevini yerine getirememesi durumunda çeşitli etkilerin ortaya çıkacağını söylemek mümkün olmaktadır. Böbrek yetmezliği ile ilgili merak edilen detaylar.

Yorgunluk, ödem ve iştah kaybı… Bu belirtiler böbrek hasarının habercisi olabilir

 Vücutta meydana gelen rahatsızlıklar, öncesinde bir takım belirtiler ile kendini göstermektedir. Yapılan testler sonucunda ise bazı değerlerin yüksek çıkması durumunda böbrek yetmezliği görülme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Değerlerin düşük çıkması durumunda ise kilo kaybına yol açabileceğini söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Fazla Çıkarsa Böbrek Yetmezliği Düşük Çıkarsa Kilo Kaybı Yapıyor!

Böbreklerin işlevini kaybetmesi ve görevini tam olarak yerine getirememesine bağlı olarak nefrotik sendrom oluşumundan söz edilmesi mümkün olmaktadır. Hücrelerin işlevini yerine getirememesi durumunda, İdrar yoluyla ciddi bir protein kaybının yaşanması söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda dokularda su tutumu gibi problemlerin de ortaya çıkabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.

Nefrotik Sendrom Nedir?

Nefrotik sendrom görülmesi, tek başına bağımsız bir hastalığı ifade etmemektedir. Böbreklerin oluşan hasara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda böbrekte görülen hasar belirtisini ve tüm şikayetlerini ifade etmektedir. Genel olarak ise böbreklerde bulunan glomerül de filtrasyondan kaynaklı yapıların hasar görmesine bağlı olarak oluşabilmektedir.

Haberin Devamı

Nefrotik sendromun en belirgin özelliği ise idrar yoluyla protein kaybı olarak ifade edilebilmektedir. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ise ilerlemesi söz konusu olmaktadır. Hastalığın ilerlemesi halinde ise böbreklerde kalıcı bir hasara yol açması ve böbrek yetmezliği ile sonuçlanması mümkün olmaktadır.

Nefrotik Sendrom Neden Olur?

Nefrotik sendrom, böbreklerde çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Oluşan bu hasarın ise genel olarak böbreklerde bulunan kan damarlarının kümelerinde meydana gelebileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Bu yapılar ise glomerül olarak ifade edilebilir. Bu yapıların böbreklerden geçen kanı süzerek, gerek duyulmayan maddelerin dışarı atılmasında görevli olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Yorgunluk, ödem ve iştah kaybı… Bu belirtiler böbrek hasarının habercisi olabilir

Kan damarlarında bulunan proteinler ise bir sünger gibi davranarak suyu emerler ve bağlarlar. Bu şekilde ise vücut dokularına aşırı sıvı difüzyonunun engellenmesi mümkün olur. Buna bağlı olarak ise vücuttaki sıvı dengesinin ve vücut dokuları arasındaki sıvı dengesinin korunması mümkün olur.

Nefrotik Sendrom Belirtileri Nelerdir?

Nefrotik sendromun yol açtığı belirtiler, önemli derecede protein kaybından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Görülebilen belirtiler ise şu şekilde ifade edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Dokularda fazla su tutulmasına bağlı olarak ödem oluşması,

Vücutta su tutulumu nedeniyle vücut ağırlığında artış meydana gelmesi,

Yorgunluk,

İştah kaybı,

Hipertansiyon,

D vitamini eksikliği ve buna bağlı olarak kemiklerde yumuşama meydana gelmesi,

Enfeksiyonlara karşı duyarlılıkta artış meydana gelmesi,

Kanda pıhtı oluşumuna eğilim olması,

Kan lipit seviyelerinde artış ortaya gelmesi,

İdrarda protein görülmesi, genel olarak idrarda görülen aşırı köpüklenme ile oluşmaktadır.

Görülen belirtilerin ise her hastada farklı bir şekilde ve farklı belirtilerde olabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Bazı hastalarda belirtilerin daha az görülürken bazılarında ise daha şiddetli görüleceğini söylemek mümkün olmaktadır.

Nefrotik Sendrom Tanısı Nasıl Konulur?

Nefrotik sendrom tanısının konulabilmesi için, öncelikli olarak hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki bulguların değerlendirilmesi gerekir. Sonrasında ise kesin bir tanı konulabilmesi için ise bazı tanı testlerinin uygulanması gerekir. Yapılacak olan testler ise şu şekilde ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

İdrar testleri,

Kan testleri,

Böbrek biyopsisi olarak bilinmektedir.

Nefrotik sendroma bağlı olarak vücutta su tutulması, kişinin kilo almasına yol açabilmektedir. Aynı zamanda değerlerin yüksek çıkması durumunda böbrek yetmezliğinden bahsetmekte mümkün olmaktadır. Yapılan testler ve alınan sonuçlar doğrultusunda ise kesin bir şekilde teşhis edilmesi mümkün olmaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar