12.08.2021 - 14:42 | Son Güncellenme:
Yoğurt yapımı konusunda öne çıkan en büyük hatalardan biri istenilen dengenin yakalanmamış olmasıdır. Bu doğrultuda birtakım sebeplerden dolayı yoğurt süner ve istenilen kıvam üzerinden ürün elde edilemez.
Yoğurt Neden Süner?
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner. O yüzden buna çok dikkat edilmeli ve doğru sıcaklık üzerinden süt ile beraber mayalama gerçekleştirilmelidir.
Evde Yapılan Yoğurdun Sünme Sebepleri
Yoğurt mayalama noktasında kullanılacak olan sütün yüksek sıcaklıkta kaynaması en önemli problemlerden biridir. Özellikle aşırı oranda sıcaklık ile beraber fermantasyon gerçekleştirecek olan bakterilerin ölümü meydana gelir. Bu da zaman içerisinde yoğurdun sünmesine ve sütün boşa gitmesine neden olur. Tabii tam tersi olarak düşük sıcaklıklar üzerinden kaynama durumu da yine bu tür problemler yaratabilir. Özellikle yoğurt soğuk bir derece üzerinde mayalanması ile beraber yoğurt yenebilir. Mutlaka denge yakalanması gerekmektedir.
Yoğurdun Sünmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Doğru şekilde sıcaklık ele alınmadığı zamanlarda yoğurt üzerinden istenilen kıvam elde edilemez. Özellikle bu durum aynı zamanda lezzetini de kaçırma durumunu ortaya çıkarır. Bu tür durumlara karşı ise evde yoğurt yaparken mutlaka sıcaklığın istenilen derecede olması ve bu bağlam üzerinde sütün kaynaması gerekmektedir. Böylece yoğurt sünmez ve sağlıklı bir şekilde tüketim imkanı elde edilir.