SağlıkYirmilik Diş Nedir, Ne Zaman Çıkar? Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yirmilik Diş Nedir, Ne Zaman Çıkar? Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20.03.2021 - 14:02 | Son Güncellenme:

20'lik dişler; bazen çene yapısının zorlanmasına sebep olarak, çok ağrılı zamanların geçirilmesine yol açar. 20'lik dişler, diş etine baskıda bulunup iltihaba yol açarsa, cerrahi yollarla alınır. Ancak 20'lik dişin alınmasından önce iltihabın giderilmesi önemlidir. Bu durumda yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir, bitkisel yöntemlerle yirmilik diş ağrıları giderilir mi gibi soruların cevapları araştırılmaktadır. Peki, yirmilik diş nedir, ne zaman çıkar? Yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir? İşte, tüm detaylar.

Yirmilik Diş Nedir, Ne Zaman Çıkar Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

 20'lik diş çıkmaya çalışırken diğer dişlere baskı uygulayarak iltihaplı diş ağrısına sebep olabilir. Gömülü dişin gelişme aşamasında kulak bölgesinde, şakaklarda, alt çenede ağrı oluşabilir. Bazı durumlarda söz konusu bölgelerde yer alan lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet oluşması da doğaldır. 

Haberin Devamı

 Yirmilik Diş Nedir?

 Yirmilik diş; genel olarak 17- 21 yaşları arasında çıkan ve ağız içerisinde bulunan üçüncü büyük azı dişleri olarak belirtilebilir. Doğru biçimde çıktığında çiğnemeye destek olan yirmilik diş, düzgün çıkmaması durumunda çene kemiğine, komşu dişlere zarar verebilmektedir. Yirmilik dişlerin çekilmesi, zorunlu olmamakla beraber diş ağrısı şikayetlerine ve dişin gömülü olmasına bağlı şekilde doktorun karar vermesi gerekmektedir. Çürük nedeniyle apseye sebep olan yirmilik dişler, mutlaka olarak çekilmelidir. 

 Yirmilik Diş Ne Zaman Çıkar? 

 Yirmilik dişler genellikle 17 il 21 yaşları arasında çıkar. Bu aralık kişiden kişiye değişmekle beraber daha önce veya daha sonra da çıkabilme olasılığı vardır. 

Haberin Devamı

 Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

 Yirmilik diş ağrısına; 

 - Ağrıyan yere buz kompresi yapmak gerekebilir.

 - Çörek otu diş ağrılarını hafifletir.

 - Limon, badem, vanilya ve nane özü pamuk ile dişe sürülerek tampon yapılabilir. 

 - Tuz- salatalık ile ovularak, dişin üzerine konabilir.

 - Sarımsak ezmek ve ağrıyan dişin üzerine sürmek bir çözümdür.

 - Oksijenli su seyreltilerek, gargara yapılabilir.

 - Sıcak suyla ağzın çalkalanması, ağrının dinmesine yardımcı olur.

 - Karbonat, belli bir miktar suyun içerisine eklenerek gargara yapılabilir veya ıslak pamuğa batırılıp dişin üzerine uygulanabilir.

 - Çay ağacı yağı, bir pamuk üzerine damlatılarak dişin üzerine uygulanabilir ya da ılık suya damlatılan yağ ile gargara yapılabilir.

 - Kırmızı toz acı biber ile toz zencefil iki damla su ile macun hale getirilerek, ağrıyan dişin üzerine sürülür. Bu karışım aynı şekilde boğaz ağrısına da olumlu etkilere sahiptir. 

 - Karanfil yağının bir pamuğa damlatılarak diş üzerine kompres yapılması, ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Karanfil yağının, uyuşturan bir etkisi bulunur. 

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar