11.09.2023 - 10:26 | Son Güncellenme:
Çinko, dışardan takviye şeklinde alınması gereken ve eksikliğinde saç dökülmesinden kronik yorgunluğa kadar farklı belirtilerle kendisini belli eden bir mineral. Uzmanlar, günlük 10-12 mg çinko takviyesi alınması gerektiğini ifade ederek bu amaçla düzenli şekilde kırmızı et, kuru yemiş, yulaf tüketilmesini öneriyor. Çinko takviyesi için önerilen bir diğer besinse karpuz çekirdeği.
Prof. Dr. Vefik Arıca, çinko eksikliğinin sağlık açısından olumsuz etkilerine değinindi. Ayrıca çinko eksikliğinin vücutta yaraların oluşması, sık enfeksiyonlar, saçların ve tırnakların incelmesi gibi durumlara da yol açabileceğini dile getirerek, “Çinko en çok kırmızı etlerde, yumurta sarısında, baklagillerde, sarımsakta, kabak çekirdeğinde yüksek oranda bulunur. Kabak çekirdeği yaklaşık 10 katı oranında çinko miktarı en yüksek olan üründür” ifadesini kullandı.
Karpuz çekirdeğinin ise iki şekilde kullanabileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Arıca, “Ya kurutarak çekirdek halinde ya da karpuzla yiyerek yaş bir şekilde kullanabiliriz. Her iki tür de kullanımda özellikle yüksek lif oranıyla vücuttaki o kronik kabızlığı, bağırsak tembelliğini alabilir. Karın ağrılarını giderebilir. Karpuz çekirdeği çinko eksikliğine birebir faydalı ürün” diye konuştu.