BebekYeni doğan bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Yeni doğan bakımında dikkat edilmesi gerekenler

22.01.2018 - 14:31 | Son Güncellenme:

Kuşkusuz bir bebek sahibi olmak aşklarını taçlandırmak isteyen her çiftin dileğidir. Hayatınıza giren bir bebek beraberinde birçok korkuyu, yenidoğan bakımı ile ilgili soruları, kafa karışıklığını beraberinde getirmektedir. Birkaç önemli noktaya dikkat ederek bu hassas dönemi huzurla atlatmak mümkün.

Yeni doğan bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Yeni doğana banyo yaptırırken dikkat

Haberin Devamı

Anne karnından çıkıp dış dünyayla tanışan bebeğin teninin hemen yıkanmasına gerek yoktur. Yenidoğan banyosunu yaptırmadan evvel göbeğin düşmesini beklemek gerekir. Bu süreçte bebeğin teni silinerek temizlenebilir ve sık aralıklarla kıyafetleri değiştirilebilir. Sık sık gaz çıkardığını ve kustuğunu düşünecek olursak sık kıyafet değiştirmek en doğrusudur. Göbek düşmesinden sonra mevsime göre neredeyse her gün yıkanabilir.

En uygun yeni doğan bebek kıyafeti

Yenidoğan bebeğin bakımı yapılırken en çok dikkat edilmesi hususlardan birisi de kıyafet seçimidir. Seçilen bebek kıyafetinin, çokça terleyen yenidoğanın terini emebilecek, hava alan, pamuklu ve yumuşak kumaştan olmasına önem gösterilmelidir.Bebek gün geçtikçe hareketlenecek, gazı ve uykusu olduğu zamanlarda huzursuz ve hareketli olacaktır. Seçilen yenidoğan bebek elbisesinin bu hareketler için rahatlık sağlaması, nefes almasına ve kas kemik gelişimine engel olmaması gibi konular da es geçilmemeli.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebekte uyku düzeni sağlamak

Yenidoğan bebeklerde gece ve gündüz kavramları oluşmamakla beraber bunu oluşturmak için seçilebilecek kolay yollar bulunmaktadır. Bebeği gündüz vakitlerinde gün ışığının girdiği odada tutarak, geceleri ise loş ve rahatsız etmeyecek bir gece lambasının yandığı odada uyutarak uyku düzeni yavaş yavaş sağlanabilir. Yenidoğan bebekler günün çoğu vaktini uyuyarak geçirirler. Gazı olmayan ve karnı tok olan yenidoğan bebek günde ortalama 18-20 saat uyuyabilir. Fakat tabii ki bu durum bebekten bebeğe değişebilmektedir.

Yeni doğan bebeği beslenme sıklığı

Yenidoğan bebeğin ilk aylarında en az 2 saatte bir emzirilmesi doktorlarca önerilmektedir. Bebeğiniz uzun saatler uyuyan bir yenidoğan olsa da uyku halindeyken bile emzirilmesi gerekmektedir. İlerleyen aylarda ise emzirme sıklığı bebek her istediğinde emzirilmesi şeklinde olmalıdır. Biberonla beslenen yenidoğanlarda da aynı durum geçerlidir. Aynı zamanda psikologlar anne ve bebeğin daha kuvvetli bir bağ kurabilmesi için annenin yenidoğan bebek aç olmasa dahi istiyorsa emzirmenin gerekli olduğunu söylemektedir.

Haberin Devamı

Gazsız bebek mutlu bebek

Yenidoğan bebekte gaz zaman zaman oldukça büyük bir problem haline gelebilir. Bu nedenle bebek ağladığında ilk olarak ihtiyaçlarının ne olduğuna bakmak gerekir. Eğer yenidoğan bebek tok ve uykusuz değilse muhtemelen gaz sancısı çekiyordur. Gaz oluşumunu engellemek için bebeğin soğuk almamasına dikkat edilmeli, biberon ya da meme açısının hava yutulmayacak şekilde olması gerekir. Bebeğin gazını çıkarmak için ise birkaç yol bulunmaktadır. Karnı omuza gelecek şekilde kucağa alınan bebeğin sırtının aşağısına, sert olmayacak şekilde pat pat hareketlerle vurulması yahut sırt üstü yatırılan bebeğin karnına dairesel hareketlerle masaj yapılması yenidoğan bebeği rahatlatan gaz çıkarma yöntemlerindendir.

Mükemmel olmak zorunda değilsiniz

Bebeğinizi büyütürken her aşamada korkularınız olacaktır. Anne ve babalık başlı başına soru işaretleri ve kaygılarla dolu bir görev olabilir. Bebeğiniz de bir birey ve onu zaman içerisinde tanıyacaksınız. Ebeveynlik öğrenilen bir görevdir. Bebeğinizin ağlamasının ne anlama geldiğini anlayamadığınızda kötü ve baskı altında hissetmeyin. Unutmayın ki kimse mükemmel değildir ve siz de mükemmel olmak zorunda değilsiniz.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar