Ruh SağlığıYeni Başlayanlar İçin Meditasyon Nasıl Yapılır? Evde Meditasyon Yapmanın Püf Noktaları...

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Nasıl Yapılır? Evde Meditasyon Yapmanın Püf Noktaları...

04.05.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

İnsanlar özelliklede bu dönemde yoğun bir kargaşa ve koşuşturma içerisindedir. Kimi insan iş hayatı, kimileri aile hayatından, kimileri de özel hayatından kaynaklanan nedenlerden dolayı genel anlamda stresli ve yoğun zamanlardan geçebilmektedir. Stres ve yorgunluk sağlıksız bir hayat anlayışına neden olmaktadır. Günümüzde hemen herkes tarafından istenilen huzurlu bir yaşam için yapılabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yollardan birisi de meditasyondur. Peki yeni başlayanlar için meditasyon nasıl yapılır? Evde meditasyon yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Nasıl Yapılır Evde Meditasyon Yapmanın Püf Noktaları...

 Günümüz yoğunluğunda insanların en sık istedikleri ve arzu ettikleri şeylerden birisi de huzurlu bir yaşam sürdürmektir. Ya da en azından her daim olmasa da günün bazı anlarında bunu sağlayabilmektir. Çünkü insanoğlu her geçen gün modern çağın hızla gelişmesi nedeniyle içsel huzurdan bir adım daha uzaklaşmaktadır. Bu durumda insanlar aile, iş ya da hayatın herhangi bir bölümünde gergin, sinirli, öfkeli ve sabırsız olmaktadırlar. Bu durumlardan kurtulmanın ve kişinin kendi içsel düşüncesini temizlemenin en bilindik yollarından birisi meditasyon yapmaktır. 

Haberin Devamı

 Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Nasıl Yapılır? Evde Meditasyon Yapmanın Püf Noktaları...

 Meditasyon Latince kökenli meditatio kelimesinden türemiş bir terimdir. Sözcük anlamı ise derin düşünme olarak ifade edilir. Meditasyonun asıl amacı kişinin kendi zihnine odaklanması, onu anlaması ve içsel huzura kavuşmasıdır.

 Meditasyon sayesinde kişi içinde bulunduğu olumsuz düşünce ve durumlardan kurtulabilmektedir. Ayrıca meditasyonu uzunca bir süre yapmaya devam eden bireylerde nörolojik rahatsızlıkların ortadan kaybolabileceği, stresin azalacağı, duyguların kontrol edilebileceği ve çevredeki tüm canlılar ile daha sıkı bir bağ kurmaya yardımcı olabileceği vurgulanmaktadır. Birçok meditasyon tekniği olsa da hepsinin temelindeki amaç aynıdır. Bu bağlamda yeni başlayanların evlerinde meditasyon yapabilmesi için şunlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Öncelikle meditasyon için yapılması gereken ön hazırlıklar vardır. Bunlar;

Evde uygun bir yer belirlemek

Rahat kıyafetler giymek

Ne kadar süre ile meditasyon yapılacağını belirlemek

Esneme hareketleri ile ön hazırlık yapmak

Rahat bir oturma pozisyonu belirleyerek gözleri kapatmak.

Meditasyon esnasında yapılması gerekenler ise şunlardır;

Nefesi Kontrol ve Takip Etmek: En temel meditasyon tekniğidir. Buradaki amaç, sadece nefes alıp vermeye odaklanarak nefesi düşünmek, sanki göbek deliğimiz civarındaki bir noktada açıp kapanan bir çiçek varmışçasına nefesi hissetmektir

Zihni Boşaltmak: Etkili bir meditasyon için zihnin mutlaka boşaltılması gerekir. Bunun için herhangi bir şeye odaklanmak yeterli olacaktır.

Mantrayı Tekrarlamak: Burada zihni susturmak için seçilmiş olan bir mantrayı yani bir sesi ya da cümleyi sürekli olarak içerde tekrarlanmaktadır.

Zihinde Canlandırmak: Meditasyon esnasında yaşamak ya da olmak istenilen huzurlu yeri zihinsel imgelerle canlandırmaktır. Bu sayede kişi zihinde canlandırdığı yer ile birlikte daha huzurlu bir sonuç elde edecektir.

Basit Bir Objeye Odaklanmak: Tıpkı mantrada olduğu gibi herhangi bir objeyi düşünüp buna odaklanarak meditasyon olumlu anlamda ilerletilebilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar