30.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Yemek borusu besinlerin mideye geçişini sağlarken son derece kompleks ve karmaşık bir şekilde çalışır. Yemek borusu diğer tabiri ile özofagusun her iki ucunda sfinkter (kapak) mekanizmaları bulunur.
Yemek Borusu (Özofagus) Hastalıkları Nelerdir?
Yemek borusu boyundan başlayarak mide girişine kadar devam eden ve yaklaşık olarak 25 cm uzunluğa sahip olmakla birlikte 2 cm çapındadır. Yemek borusu mukoza adı verilen bir iç zar dokusuyla kaplıdır. Yemek borusu ayrıca trakea adı verilen nefes borusu ve kalbin arkasından ve omurganın önünden geçmektedir. Mideye giriş yapmadan önce diyaframdaki aralıktan geçmektedir.
Halk arasında yemek borusuyla alakalı olarak reflü hastalığı çok bilinen bir sağlık sorunu olsa da özellikle yutma güçlüğü yaşayan bireylerin büyük çoğunluğunda yemek borusu yani özofagus ile alakalı bir problem bulunmaktadır. Yemek borusunda görülebilen ve teşhis edilebilen bazı hastalıklar görülebilmektedir. Bunlar:
- Yemek Borusu Kanseri
- Mide fıtıkları,
- Yemek borusuna yabancı cismin kaçması,
- ALS denilen bazı beyin ve kas hastalıkları,
- Yemek Borusunun Benign (Selim) Tümörleri
- Miyomlar (leiomiyom)
- Yemek borusundaki cepleşmeler,
- Dev Herniler
- Divertiküller (Yemek borusunda meydana gelen kesecikler)
- Yemek Borusu Darlıkları ve Yanıkları
- Özafajit denilen yemek borusu iltihapları,
- Akalazya ve Hareket Bozuklukları
- Yemek Borusu Yırtıkları
- Yemek Borusu Soluk Borusu Arasında Ortaya Çıkan Delikler (Trakeoözofajiyal fistül) yemek borusu hastalıkları arasında yer alır.
Yemek Borusu İle İlgili Hastalıklar İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Yemek borusu hastalıkları ile ilgili hastalıklar için hangi doktora gidilmelidir konusu çok fazla sayıda insan tarafından merak edilen konular arasında önemli bir yere sahiptir. Yemek borusu ile ilgili hastalıklar için gidilmesi en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanı olmaktadır. Gerektiği durumlarda bir KBB uzmanından görüş alınabilmesi söz konusudur.