Mutfak / ÅžULE ÅžENTARLI
      Diyelim yemeğe konuklarınız gelecek. Birbirinden güzel yemekler hazırlamayı planlıyorsunuzdur. Kendi mönününüz listesini yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Öncelikle eğer size ait özel olduğu bilinen veya iyi yaptığınızdan şüphenizin olmadığı yemekleri sunmayı düşünmeniz en doğru yaklaşım olacaktır. Ama bu listeyi yaparken dikkat edeceğiniz başka noktalar da var. Bunları bir gözden geçirelim iyisi mi.
      Konuklarınızın yaşlarını, sağlık durumlarını gözönünde bulundurun. Orta yaş üzerindekiler için ağır yemekler, hazmı zor şeyler yerine kolesterol oranı düşük, mideyi yormayacak mümkünse meyve ağırlıklı bir mönü seçin öncelikle.
     Â
Yemek öncesinde en çok tüketilen içkileri düşünerek birkaç kanape, kuruyemiş ve meyveden oluşan küçük bir aperatif hazırlayabilirsiniz.
      Giriş yemeği olarak çorba verebileceğiniz gibi, zeytinyağlı enginar, soğuk
balık çeşitleri ikram etmeniz de güzel olur. Ama dilerseniz su böreği, tavuklu krep gibi sıcak bir çeşit de sofraya getirebilirsiniz. Ayrıca bu giriş ana yemek için hoş bir girizgah olabilir. Ana yemek olarak et, tavuk veya
balık seçmelisiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta eğer sıcak antre olarak tavuklu bir yemek hazırladıysanız, seçeceğiniz balık veya kırmızı et olmasıdır. Tabii salatayı saymaya gerek yok, o her sofranın baş köşesinde yer alıyor çünkü.
      Meyve veya tatlı ikramını kahve veya çay izlemeli. Kahvenin yanında konyak veya likör vermeyi ihmal etmeyin. Kahve içmeyenler için birkaç çeşit çay bulundurmanız özellikle bitki çaylarını da seçenekler arasına koymanız konuklarınızı memnun edecektir. Yemek sırasında da içki servisi yapıyorsanız, balıkla beyaz, kırmızı etle kırmızı şarap ikram etmelisiniz. Rose denilen şaraplarla da tavuk ve et yemekleri uygun düşer.
      Sofranızı hazırlarken de ufak ayrıntılara önem verirseniz, davetiniz kusursuz olacaktır.
     Â
GÜNÜN YEMEĞİ      Midye sote, 2 kişilik / Hazırlama süresi: 25 dk.
      Malzemeler:
      30 midye, 2-4 domates, 3-4 biber,
      15 mantar, 1/2 demek maydanoz
      1 yemek kaşığı tereyağı,
      tuz, karabiber, kekik, nane
      Hazırlanışı:
      Domatesleri, biberleri ve mantarları küp küp kesin. Bu malzemeyi tereyağında 10 dakika kadar soteleyin. İyice temizlenmiş midyeleri de ekleyip sotelemeye devam edin. Tuzunu ve baharatları da ilave ettikten sonra 10 dakika pişirin. Üzerini maydanozla süsleyip, sıcak olarak servis yapın.
     Â
GÜNÜN MÖNÜSÜ      Midye sote, salçalı makarna, göbek salata