DiyetlerYanlış diyetler yeme bozukluğuna sebep olabilir

Yanlış diyetler yeme bozukluğuna sebep olabilir

09.04.2018 - 16:40 | Son Güncellenme:

“Anoreksiya nervoza”, “bulimiya nervoza” ve “aç kalmışçasına yemek isteği” şeklinde kendini belli eden yeme bozuklukları psikiyatrik hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar bedensel bir şekilde görülse de aslında ciddi ruhsal sorunların göstergesidir.

Yanlış diyetler yeme bozukluğuna sebep olabilir

Anoreksiya nervoza

Haberin Devamı

Anoreksiya nervoza, kilo almaktan korkma ve zayıf bir vücuda sahip olma isteğidir. Bu rahatsızlığın belirtileri beden imgesinde oluşan bozukluklar ve âdet olamama şeklinde ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler neredeyse hiç yemek yemeyecek duruma gelir, ileri derecede kilo kaybetmeye başlar. Ruhsal bir hastalık olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık için hasta birey, ishal yapıcı ve vücudun su tutmasını önleyen ilaçlar kullanmaya başlayabilir.

Bulimiya nervoza

Anoreksiya nervozanın tam tersi olarak bulimiyada sürekli yemek yeme isteği vardır. Bireyde yemek atakları ve yemek yemenin ardından kusma isteğiyle karşılaşılabilir. Temelde amaç aynıdır; zayıf bir vücut ve kilo almaktan korkma şeklinde kendini belli edebilir. Hasta bu rahatsızlıkta hafif kilolu ya da normal kilodadır.
Yeme bozuklukları sıklıkları

Haberin Devamı

Daha sık olarak genç kızlarda rastlanılan bu beslenme bozukluklarına erkeklerde rastlanma sıklığı seyrektir. Son zamanlarda oldukça rastlanılan bir durum haline gelen yeme bozukluklarına çocuklarda bile rastlanmaya başlanmıştır.

Uzun dönem aç kalmak, yanlış yapılan diyetler, ebeveynler tarafından kiloyla kıyaslanma, dış görünüş takıntıları ve depresyon kaynaklı yeme bozuklukları, ilerleyen zamanlarda daha sık görülmeye başlanmaktadır.

Yeme bozukluğunun sebep olduğu diğer hastalıklar

•Yeme bozuklukları sonucu vücudun susuz kalması
•Kansızlık
•Depresyon
•Bağışıklığın düşmesi
•Yemek sonrası kusmadan kaynaklanan diş çürükleri ve diş eti hastalıkları
•Vitamin ve mineral eksikliklerinin ortaya çıkması
•Kalp ritminde bozulmalar
•Böbrek yetmezliği ve hipertansiyon
•Karaciğer hastalıkları ve karaciğer enziminde bozulmalar
•Kemik ve eklem rahatsızlıkları, yoğun olarak osteoporoz

Yeme bozukluklarından kurtulma

Aileler özellikle genç ve çocuk yaşta olan diğer bireylerin beslenme düzenine dikkat etmelidir. Yemek yemek istemeyen çocuklar için ısrarcı olunmamalıdır. Kilo almak ya da vermek kıyaslama şeklinde yorumlanmamalıdır. Yemek yemenin fiziksel bir ihtiyaç olduğu doğru biçimde anlatılmalıdır. Obezite, yanlış diyet uygulamaları gibi yeme bozukluklarında bir diyetisyene başvurmak önemli bir adımdır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar