11.03.2021 - 12:04 | Son Güncellenme:
Hastanın veya etrafındakilerin ya da hem hastanın hem etrafındakilerin döndüğü hissine neden olan, sıklıkla denge kaybı ile bulantının eşlik ettiği bir yanılsama durumu olarak vertigo ifade ediliyor. Vertigo boşlukta dönme, sallanma, devrilme ve düşüyormuş gibi hissetmeye neden olmaktadır. Kulak kristalleri iç kulağın odalarında bulunan, yerçekimini algılayan küçük yapılar olup vücut dengesinin sağlanmasında önemli bir işleve haizdir. Kristaller yerinden çıktıklarında iç kulağın sıvı kısmında yüzmeye başlamakta, kişinin dengesinin bozan hareketli kristaller vertigoya neden olmaktadır.
Vertigo Atağı Nedir? Nasıl Olur?
Vertigoya bağlı olarak ortaya çıkan ataklar vertigo ataklarıdır. Vertigo ataklarında yer birdenbire sallanır, her şey dönmeye başlar ve çevrede yön bulmakta güçlük çekilir. Bu tarz vertigo atakları, arada bir meydana geldikleri ve çabuk kayboldukları zaman normal kabul edilmektedir. Bunun nedeni gözler ile denge hissi arasındaki bağlantının geçici bir süre devre dışı kalması olarak açıklanmaktadır. Hafif, geçici bir kan dolaşım bozukluğu da baş dönmesine neden olabilir. Vertigo atakları çoğunlukla zararsızdır. Bununla birlikte inme gibi mühim bir hastalığında belirtisi olabilirler.
Vertigo Atağı Ne Kadar Sürer?
Vertigo atağı genel olarak yalnızca saniyeler sürmektedir. Tedavi edilmemesi halinde günler süren baş dönmesi yaşanabilmektedir. Bu durumda yaşam kalitesini ciddi oranda düşürerek; istenmeyen denge kayıplarına, düşmelere, mide bulantısı ile kusmaya, bazı aktiviteleri yapmakta zorluk çekmeye sebep olmaktadır.
Vertigo Atağı Nasıl Geçer?
Vertigo ataklarının tedavisinde asıl önemli olan sorunun kaynağının doğru tespitidir. Vertigoya neden olan hastalık meniere ise ilaç tedavisi; ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda ise özel ameliyatlar yapılabilmektedir. Vertigonun sebebi tümörse cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Enfeksiyona bağlı vertigo durumunda doktorlar tarafından düzenli istirahat ve ilaç tedavisi tavsiye ediliyor. Kafein, alkol, sigara, stres ve tuz tüketiminden uzak durulması gerekiyor. Denge egzersizleri de faydalı olmaktadır.