12.07.2017 - 15:08 | Son Güncellenme:
Toplardamarların kalıcı olarak uzaması ya da genişlemesi sonucu oluşan duruma varis denilmektedir. Genel olarak alt bacakta meydana gelen varisler yeşil renkte, kıvrılmış damar yapısındadır. Varis ilk ortaya çıktığında yalnızca görüntü bozukluğu olarak meydana gelmektedir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte varisler yalnızca görüntü bozukluğu olmaktan çıkarken, ağrılı bir hal alabilir. Varisin ilerleyen aşamasında bacaklarda şiddetli ağrı gözlemlenmektedir.
Genel olarak kadınlarda görülen varisler birçok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Varisleri etkileyen faktörlerin başında ise genetik yatkınlık gelmektedir. Genetik açıdan varis oluşumuna yatkın olan kişilerde varis görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Fazla kilolarda varisin en başlı etkilerinden bir tanesidir.
Varis tanısı nasıl konulur?
Varis gözle görülür derecede belli olan bir hastalıktır. Ama doktor ayrıntılı teşhis için ultrason isteyebilir.
Varis tedavisi nasıl yapılır?
-Varis tedavisinde ilk adım genel olarak varis çorabı olmaktadır. Varis çorabı genişleyen damarların tutulmasında görev yapmaktadır. Bu sayede bir nebze ağrılarınız hafifleyecektir.
-Bacaklarınızı yukarı kaldırarak tutmanız da toplardamarlarınızda birikerek varise sebep olan kanın yayılmasına sebep olacaktır.
-Skleroterapi: Skleroterapi yönteminde genişlemiş olan varis damarların içine kimyasal bir maddenin enjekte edilmesiyle yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemi varisler üzerinde oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak genel olarak kılcal damarlar üzerinde oluşan varislere uygulanmaktadır.
-Endovaskülar ablasyon ve laser: Toplardamarların tıkanması durumunda varis oluşmaktadır. Tıkanan bu damarların açılması için endovasküler ablasyon ve laser yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemde kablo ile ısı ve lazer yöntemiyle damarların tıkanıklığının açılması sağlanmaktadır.
-Varis Operasyonu: Varis operasyonu varislere uygulanan cerrahi müdahaledir ve bu yöntemle birlikte varis oluşan toplardamarlar çıkarılmaktadır.
Hamilelikte varis neden olur?
Pek çok kadın hamilelik sırasında varis oluşumundan şikâyetçidir. Gebelik sırasında, bebeğin büyüme ve gelişmesini kolaylaştırmak için vücudunuzda dolaşan kan daha fazladır. Progesteron hormonu çok aktiftir ve kan damarlarını rahatlatır. Tüm bunlar; baldır ve bacaklardaki damarların daha hassas hale gelmesine ve şişmesine neden olabilir.
Hamilelikte varis oluşumu anne ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Eğer varisler sizi rahatsız ve tedirgin ediyorsa, mutlaka doktorunuza başvurunuz.