Editörün SeçtikleriUlaşım sil baÅŸtan

Ulaşım sil baştan

03.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ulaşım sil baştan

Ulaşım sil baştan


İstanbul Büyükşehir Belediyesi APK Dairesi, ulaşım sistemini masaya yatırdı. Minibüs ve taksilere sıkı denetim getiriliyor


       İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Proje Koordinasyon Dairesi (APK), gün geçtikçe çekilmez hale gelen İstanbul trafiğini yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. Daire Başkanı Doç. Dr. Rafet Bozdoğan, İstanbul’un ulaşımını masaya yatırdıklarını ve bir program dahilinde çözümler üreteceklerini söyledi.

Ulaşım önemli sorun

       İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından dört ay önce APK Daire Başkanlığı’na getirilen Bozdoğan, “Belediye Başkanımız Gürtuna bizi bu göreve çağırdığında, ‘İstanbul’un en önemli sorunu ulaşım, bunu mutlaka çözmemiz lazım’ diye konuştu. Neyi nasıl yapacağımızı planladık" dedi.

Valilikle iÅŸbirliÄŸi

       Hazırladıkları projeleri İstanbul Valiliği ile birlikte değerlendirip uygulamaya koyacaklarını ve var olan altyapının yenilenmesinin de kendi içinde alt bölümlere ayrıldığını belirten Bozdoğan, “Bu çalışmaların bir kısmı hiçbir bedel ödemeden ya da çok az bir bedelle yapılacak işler. Örneğin minibüslerin seyir halindeyken kural dışı hareketleri, trafiğin aksamasına neden oluyor. Bu kuraldışı hareketler sıkı denetimlerle önlenecek" dedi.
       İstanbul’da 18 bin taksi bulunduğunu, bunların genellikle seyir halinde olduğunu ve trafikte bir yoğunluk meydana getirdiklerini vurgulayan Bozdoğan, boş gezmelerini engellemek için taksilere durak zorunluluğu getirmeyi düşündüklerini de belirtti. Bu uygulamaların, sıkı denetime tabi tutulmasıyla ulaşımda belli bir rahatlama sağlanacağını savunan Bozdoğan, minibüslerin kurallara uygun hareket etmeleri için Minibüscüler Odası ile ortaklaşa bir çalışma içinde olduklarını söyledi.
       Trafiğin daha iyi denetlenebilmesi için yeni kadrolara gereksinim duyduklarını ve bu sebeple motorize ekipler oluşturacaklarını belirten Bozdoğan, “Halkın trafik konusunda eğitimine de büyük önem veriyoruz. Trafik haftası etkinlikleriyle de bu konuda bir çalışma içindeyiz. Okullar arası çeşitli yarışmalar düzenleyerek, trafik bilincinin yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.

Motorize ekipler

       Basit trafik kazalarının ulaşımın aksamasında etkili olduğunu ifade eden Bozdoğan şunları söyledi:
       “Basit trafik kazaları nedeniyle trafiğin saatlerce tıkandığını biliyoruz. Ölümlü ve ağır hasarlılar haricindeki trafik kazalarının trafiği aksatmaması için, yeni uygulamalar getirmeyi düşünüyoruz. Örneğin ufak tefek hasarlı kaza olayında, kazaya karışan iki tarafın sürücüleri kendi aralarında araçlarının durumunu gösterir bir kroki çizip araçlarını yolun kenarına çekecek. Saatlerce yolun ortasında trafik polisinin gelmesini beklemeyecek. İngiltere’de böyle basit trafik kazası yapıp da araçlarını yolun kenarına çekmeyenlere, ‘neden araçlarınızı yolun kenarına çekmediniz’ diye ceza yazılır. Biz bu uygulamayı getirmek istiyoruz.

Tek yön düzeni

     Â
  • Tek yön uygulaması kent genelinde yaygınlaÅŸtırılacak
  • Toplu taşıma sistemini yeniden organize edilecek.
  • Aksaray - Zeytinburnu tramvay hattı Güngören’e, Aksaray - Otogar hafif metro hattı da Ä°kitelli’ye kadar uzatılacak.
  • Deniz Otobüsü seferlerinin artırılması planlanıyor.
  • Yeni raylı sistemler, yeni karayolları, yeni kavÅŸaklar ve yeni odak merkezleri yapılması düşünülüyor.
  • Taksim - KabataÅŸ arasına bir tünel yapılması düşünülüyor.

  • Yazarlar