Psikolog Tuba Dadaşoğlu ile adım adım Çocuk ve Ergen Psikolojisi (2. Bölüm)

Pek çok aile çocuklarının ders çalışmamasından şikayet ediyor. Ders çalışmak istemeyen ergen ve çocuklara yaklaşım nasıl olmalı?

Bu konu hem öğretmenlerin hem de anne babaların en fazla şikayet ettikleri konulardan biri. Belirtmek istediğim çok önemli bir nokta var; çocukların ders çalışmaması sanıldığı kadar basit bir sorun değil ne yazık ki. Aslına bakarsak bu sorun sadece çocukların değil öğrencilik sürecini geçirmiş tüm insanların ortak noktası. J Çünkü ders adı altında sunulan konuları biz belirlemiyoruz, bizim isteğimiz dışında birileri belirliyor ve doğal olarak da bu kimseye keyifli gelmiyor. O halde çocuğun ders çalışmayı sevmesini beklemek yerine çalışmanın gerekli olduğunu sağlamak ilk adımımız olmalı. Anne Babaların bu noktada çocuklarına yaklaşımları önemli bir süreçtir. Öncelikle aile içinde bir toplantı yaparak herkesin sorumluluklarından bahsedin hatta öncelikle kendi sorumluluklarınızdan bahsedin. Aileye, çocuklara, işe ya da herhangi başka bir konuya. Örneğin; ben anne olarak akşam yemeklerini hazırlarım, gibi. Daha sonrasında çocuklarınızın sorumluluklarından bahsedin, neler yapabileceklerinden bahsedin. Ailesine karşı, kardeşlerine karşı ya da okuluna karşı. Ve çocuğunuza sorumluluğunu bulması konusunda yardımcı olun. En temel noktalardan bir diğeri ise; çocuğunuza içsel motivasyon sağlamanız. Buradaki en kritik nokta; çocukta, başarılı olduğu ve başarılı olacağı inancının hep üst düzeyde hissettirilmesidir. Çocuklara bu temel inançların ve davranışların kazandırılması için 21 gün boyunca tekrar ettirilmesi gerekiyor. Bunun sebebi de, çocuğun beyninde ders çalışma ile ilgili nörolojik aktiviteyi net bir şekilde belirginleştirip kalıcılığı sağlamak adınadır. Böylece bu tutum ve davranışlar çocuğun ders çalışmaya karşı bakış açısını olumlu bir şekilde değiştirmiş olacaktır.

Haberin Devamı

Çocuklarda takıntılar nelerdir? Çocuklar bu takıntıları gizleme eğilimi içerisine girer mi ve aileler bu tarz bir durumla karşılaştıklarında neler yapmalı?

Haberin Devamı

Çocuklarda en sık görülenler takıntılar; kirli olduğunu düşünme hissi, kötü bir şey olacağını düşünmesi, birinin öleceği veya hastalanacağı düşüncesi, simetri, cinsel içerikli düşünce hali, ısrarla aynı soruyu defalarca sorma isteği, sorulan soruyu onaylatma ihtiyacı ve şiddet içerikli düşüncelerdir. Çocuklar ayıplanabileceklerini ve karşı tarafın onun hakkında yanlış düşünebileceği nedeniyle sıkıntılarını gizleme eğiliminde oluyorlar. Eğer anne-baba çocuğuna karşı güven verici davranır, çocuklarının yanında rahat, net ve yalın davranırsa, çocuklar da sıkıntılarını söyleme konusunda muhakkak daha rahat davranacaktır. Fakat ebeveynler bu durumla karşılaştığında, çocuklarını cezalandırırsa, onlara kızarsa ve çocuğun göstermiş olduğu davranıştan vazgeçirmeye çalıştırırsa yaşanılan sorunu olduğundan daha da ciddi hale getirebilir. Bu nedenle ebeveynlerin yapması gereken en önemli şey çocuğu ile birlikte en kısa zamanda bir uzmana başvurmak ve profesyonel bir yardım almaktır. Ailelerin bu durumu umursamazlıktan gelmesi sadece sorunu her geçen gün daha kötü hale getirecektir. Bu nedenle ebeveynlerin konuya hassasiyet göstermesini ve bir an önce harekete geçmesini tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

Çalışan anne ve babalar için çocukları ile geçirelen kaliteli zaman çok önemli. Peki, çocuklarımız ile nasıl kaliteli zaman geçireceğiz?

Kaliteli zaman da süreden çok içerik çok önemlidir. İsterseniz sabahtan akşama kadar aynı ortamda bulunun, eğer çocuğunuzla olan ilişkinize duygusal bir yatırım yapmıyorsanız sağlıklı bir ilişkiden bahsetmek kesinlikle mümkün değildir.

Daha derine inecek olursak, kaliteli zaman dediğimiz şey aslında çocuğun ihtiyacına uygun olan aktivitelerin, çocukla birlikte keyif alınarak yapılmasıdır. Burada da bizim için çocuğun yaşı çok önemlidir. Yani oyuncak seçiminin ve oyun seçiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü çocuğa ulaşmanın en güzel yolu onunla oyun oynamaktır. Gerek çocuğun kendi ihtiyaçlarını, isteklerini, duygularını, düşüncelerini anlatması için gerek mutlu olması ve enerjisini atması için oyun çok yararlıdır. Bazen anneler ya da babalar bana şu soruyla geliyorlar, ‘’Biz yeterince oyun bilmiyoruz ya da nasıl oynayacağız bilmiyoruz’’, orada yapılması gereken en güzel şey çocuğa bırakmak olmalıdır. Her yaşın farklı oyuncakları, farklı ihtiyaçları var, aslında bunu öğrenmek ve o yaşın neye ihtiyacı olduğunu bilmek çok önemli. Tabii oyunun dışında çocuğun temel ihtiyaçlarının anne-baba tarafından karşılanması benim en çok önem verdiğim noktalardan biri. Yani çocuğun yemeğinin yedirilmesi, uyutulması ve diğer temel ihtiyaçları. Bu söylediklerime ek olarak; çocuklarıyla sohbet ederek, gazete ve dergi okuyarak, kendi günlük hayatlarından bahseden diyaloglar içersinde de kaliteli zaman geçirebilirler.

Yararlı Bilgiler

Ne yazık ki ülkemizde, kendisini toplum içerisinde psikolog olarak tanıtan bir çok sahte psikologlar bulunmaktadır. Oysa ki bireyin psikolojik olarak yanlış yönlendirilmesine, kişinin intihar gibi ciddi eylemler ile sonuçlanabileceği bir sürece girmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden gideceğiniz psikoloğu ve uyguladığı tekniği önceden araştırıp size uygun olup olmadığına karar vermek sizi en doğru noktaya yönlendirecektir.

Psikolog Tuba Dadaşoğlu iletişim kurmak içinİnstagram: psikolog.tubadadasoglu, facebook: psk.tubadadasoglu, web: www.tubadadasoglu.com ve tuba.dadasoglu@hotmail.com adresleri aracılığı ile kendisi ile iletişim kurabilirsiniz. Eğitimlerimiz ve danışmanlıklarımız için aşağıdaki adreslerden bizlere ulaşabilirsiniz.

ÖĞ.GÖR. TUVANA EROLTU

İnstagram: tuvanaeroltu

İnstagram: tuvanaeroltuilemarkalasma

tuvanaeroltu@hotmail.com