Değerli okurlarım,
Her ne yapıyorsanız içinde zarafet ve centilmenlik olsun! İnsanlar dışarıdan nasıl göründüklerini çoğu zaman fark etmezler. Sergiledikleri pek çok davranışın doğru ve yerinde olduğunu zannederler. Oysa bir kamera bizi kayıt ediyor olsaydı, pek çok davranışımızın yanlış algılandığını ve bizi kötü temsil ettiğini fark ederdik.
Temsil yeteneğimizi geliştirmemiz bizi hem iş hayatımızda hem de özel hayatımızda farklılaştırıyor ve ön plana çıkarıyor. Peki, kendimizi nasıl doğru temsil edeceğiz? Siz hiç 'Zarafet ve Centilmenlik veya Protokol ve Görgü Kuralları' eğitimlerini duydunuz mu? Son zamanlarda oldukça popüler olan bu eğitimlerde, nasıl selamlaşacağınızdan tutun bir masada nasıl yemek yiyeceğinize kadar ayrıntılı eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerde hedeflenen, genel adab-ı muaşaret kurallarını bilen ve temsil yeteneği güçlü bireyler yetiştirmek. Çoğunlukla 2-3 gün süren bu eğitimlere, otellerde ve eğitim kurumlarında katılabiliyorsunuz. Hatta artık bu tarz eğitimleri üniversiteler de veriyor. Özellikle doğrudan insan ile iletişim kurulan bölümlerde bu tarz eğitimler oldukça yaygın... Bu eğitimlere katılmadan da kendi kendinize yapabileceğiniz küçük adımlar var.
İlk kural: Dik durun
İyi bir postürünüzün olması çok önemli... İyi bir postürden kastım, nötral pozisyon olarak bilinen, vücudun en rahat ve doğal olduğu duruştur. Aşırı dik durmak dışarıdan 'kasıntı' olarak algılanmanıza sebebiyet verebileceği gibi boyun kaslarını zorlayarak boynunuzda düzleşmeye neden olabilir. Eğik duruş ise dışarıdan hem özgüvensiz olarak algılanmanıza hem de sağlık açısından kambura (kifoz) sebep olabilir. Doğru duruş, hem duruş bozukluklarınızı engeller, hem de dışarıdan iletişim kurmaya açık ve enerjik olarak algılanmanızı sağlar.
'Bayan' değil, kadın!
Galat-ı Meşhur diye tabir edilen, herkesin doğru bildiği yanlışlar vardır. Toplumun kanıksadığı, çok kullanılan ve değiştirilmesi oldukça zor olan bu yanlışlar, kimi zaman kibar olmaya çalışırken kaba olmamıza neden olabilir.
Bu tarz hitap şekillerinin başında 'Bayan' kelimesi gelir. Aslında bay-bayan kelimelerinin kökü Moğolca’ya dayanmaktadır ve zengin anlamına gelmektedir. Anlamı pek güzeldir; lakin cinsiyetten bahsederken kadın, hitap ederken de hanımefendi kelimelerini kullanmanız, daha zarif ve centilmen davranışlarda bulunmanızı sağlar.
Bir de 'Zarafet' kelimesi vardır ki, kökü Arapça zarf kelimesinden gelmektedir. Hoşluk, güzellik ve incelik anlamına gelir. Bu özelliklere sahip kimseleri zarif olarak nitelendiririz. 'Zerafet' ise kullanım açısından tamamen yanlıştır. Zerif diyemediğimize göre zerafet de demememiz gerekir.
Öneri ve görüşlerinizi bildirmek, marka danışmanlıkları ve eğitimler hakkında bilgi almak için aşağıdaki adreslerden bana ulaşabilirsiniz.
Öğ. Gör. Tuvana EROLTU
Instagram: tuvanaeroltu
Instagram: tuvanaeroltuilemarkalasma
Mail: tuvanaeroltu@hotmail.com