İlk yazımda, bireysel marka olmanın önemine değinmiştim. Devir bireysel markalaşma devri. İletişim çağı olarak adlandırılan bu zamanda, farklılaşmak zorundayız. İşimizin hiç kolay olmadığını farkındayım. Peki, nasıl farklılaşacağız?
Öncelikle kendimizi doğru analiz etmemiz gerekli. Biz kimiz, neredeyiz ve nereye gitmek istiyoruz? Kısacası hayat amacımız nedir? Bu soruyu sorduğumuzda kendimize verecek net bir cevabımız olmalı.
Güçlü ve zayıf noktalarımızı bilmeliyiz. Çoğu insan, güçlü noktalarına odaklanmaya devam ederek kendi gelişimini yavaşlatır. Zayıf noktalarımızı ne kadar kolay kabullenir, güçlendirmeyi hedeflersek hayat içerisinde o derece kendimizi geliştiririz. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi adlı bir piramidi vardır. Bu piramide göre temel ihtiyaçlarımızı karşılayarak en üst basamak olan ‘’kendini gerçekleştirme’’ basamağına geçeriz. Amaç o noktaya ulaşıncaya dek diğer basamaklardan keyif alabilmeyi öğrenmektir. Çoğu zaman bu süreç zor ve yorucu gözükse de, güçlenmemizi ve kendi limitlerimizi aşmamıza yardımcı olur.
Bireysel olarak farklılaşmak için, istediğimiz ne ise oraya ulaşmak için, kestirme yollar yerine uzmanlaşmamızı sağlayacak yolları tercih etmeliyiz. Etkili iletişim tekniklerini bilmeli ve hayatımıza katmalıyız. Unutmayın, hayatımıza katmadığımız bilgi, öğrenilmiş sayılmaz.
Birçok insan bir eğitim veya seminere katılırken faydalı olup olmayacağını düşünür. Çok da haklıdır. Çünkü bizim için faydalı olacak eğitim ve seminerleri almalıyız. Ancak başarıya giden her yol direkt olmayabilir. Bazen doğrudan işimiz ile alakalı olmayan eğitimler iş ve özel hayatımızda bize çok şey katar. Okul ve mesleki hayatımda pek çok eğitim aldım. Ancak içlerinde, en çok yararlandığım eğitim hiç kuşkusuz ‘’spikerlik ve sunuculuk’’ eğitimidir.
Kendinize Yol Haritası Çizin!
Eğer bir yere gitmek isteseydiniz, elinizde bir adres olurdu. Yanınıza aldığınız bir harita yardımı ile kolaylıkla ulaşabilirdiniz. Aynı durum, kendi hayatınıza yön vermek istediğiniz durumlar için de geçerli. Yaşamınızı da uzun bir yol gibi görün; savrulmadan, belirli noktalarda dinlenerek ve hep kendinize bir şeyler katarak ilerleyin.
Uzmanlaştığımız alanları belirlemek gideceğimiz yolda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Özellikle üniversite çağlarında ve iş hayatının başlarında hepimizi bir heyecan sarar… Alabileceğimiz kadar eğitim ve katılabileceğimiz kadar seminere katılmak isteriz. Bunları yaparsak iş hayatında daha güçlü ve daha tercih edilir olacağımıza inanırız. Eğitimleri seçerken teorik ve pratik bilgilerin harmanlandığı eğitimleri tercih etmeliyiz. Sadece kitap bilgisine odaklanan eğitimlerden ziyade, uygulamanın da yapıldığı eğitimlerden yararlanmalıyız.
Yararlı Bilgiler
Bireysel markalaşma süreçlerinde; diksiyon, zarafet ve centilmenlik eğitimleri, kişisel gelişim eğitimleri ve yabancı dil eğitimleri farklılaşmamız konusunda bizi destekleyici eğitimlerdir. Hangi işi yaparsanız yapın bu eğitimler size artı değer katacaktır.
İnsanın bir işi çok iyi yapabiliyor olması maalesef günümüzde yetersiz kalabiliyor. “Kendinizi satmayı bilmek” tabiri bu noktada önem kazanıyor. Aldığınız eğitimlerinizi öz güveninizle desteklerseniz bu yolda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Bireysel ve markalaşma eğitimleri, öneri ve görüşleriniz için bizlere aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
Tuvana EROLTU
tuvanaeroltu@gmail.com
instagram: tuvanaeroltuilemarkalasma
instagram: tuvanaeroltu