Genel SağlıkTükürük bezi taşı nedir?

Tükürük bezi taşı nedir?

29.06.2017 - 15:18 | Son Güncellenme:

Tükürük bezi taşları toplumda yaklaşık %1 oranında görülmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Çocuklarda ise, nadiren oluşmaktadır.

Tükürük bezi taşı nedir

Tükürük bezi taşları %80-90 oranında çene altı (submandibüler) tükürük bezinde izlenirken % 10-15 oranında kulak önü (Parotis) ve çok nadir olarak dil altı (sublingual) ve küçük (minör) tükürük bezlerinde izlenmektedir.

Haberin Devamı

Tükürük bezi taşı

Tükürük içinde oluşan kimyasalların kristalleşmesi ile tükürük taşları oluşur. Bu taşlar, kanalı tıkayabilir, şişmeye neden olabilir. 1 mm. ile 1 cm. aralığında oluşabilirler.
Tükürük bezi taşının nedenleri:

Tükürük içinde olan kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat kristalleşen kimyasallardır. Bu kristalleşme ile tükürük bezinde taş oluşur. Kristalleşme ise çeşitli nedenlerle oluşur. Tansiyon dengeleyici ilaçlar, antihistaminikler ve az su içme başlıca nedenleridir.

Tükürük taşı belirtileri nelerdir?

Tükürük bezlerinin olduğu bölgelerde şişlik ve ağrı başlıca belirtilerdir. Yemek yerken kendini çok daha fazla belli eder. Tükürük taşları salgıya engel olduğundan ağrı oluşur. Sürekli olmayan ağrı, tükürük bezlerinde olan şişlikler, tükürük bezinin enfeksiyon kapması ile kötü kokulu akıntı ve mide bulantısı başlıca belirtilerdir.

Haberin Devamı

Tükürük bezi taşı tedavisi

-Küçük bir alet ile tükürük taşları ağız içine doğru alınır. Bu tedaviye, “Probing” denilir.
-Tükürük bezlerinin içine küçük kamera ile girilmesine siyalendoskopi denilir. Bu işlemde amaç; içeride olan taşların bulunup cımbız yardımı ile alınmasıdır. Eğer taş alınamayacak kadar büyükse parçalara bölünür ve alınır.
-Bazen küçük bir cerrahi müdahale ile taş içeriden alınabilir.
-Şok dalga tedavisi ile büyük taşlar kırılarak çıkarılabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar