SağlıkTirotoksikoz Nedir, Neden Olur? Tirotoksikoz Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tirotoksikoz Nedir, Neden Olur? Tirotoksikoz Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.07.2022 - 15:06 | Son Güncellenme:

Tiroid bezinin aşırı çalışması nedeni ile aşırı bir şekilde oluşan tiroid hormon salınım sonucunda hastalarda sinirlilik, kilo kaybı, huzursuzluk, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, kas gücü kaybı ve çarpıntı gibi sorunlara neden olan tabloya ‘tirotoksikoz yani zehirli guatr’ adı verilir. Tirotoksikozun en sık görülme nedeni ise, Graves Hastalığıdır. Tirotoksikoz nedir, neden olur sizler için derledik.

Tirotoksikoz Nedir, Neden Olur Tirotoksikoz Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır

Graves hastalığı, ismini 19. yüzyılda hastalığı tanımlayan İrlandalı hekimden aldı. Basedow Hastalığı şeklinde de bilinen bu hastalık en sık "hipertiroidi" yapan nedenlerin de başında geliyor.

Haberin Devamı

Tirotoksikoz Nedir?

Tirotoksikoz, halk arasında tiroid bezinin olması gerektiğinden daha fazla çalışması olarak da bilinir. Aslında tirotoksikoz ve hipertiroidi birbirinden iki farklı terimdir. Tiroid hormonunun gereğinden fazla salgılanmasına hipertiroidi adı verilir. Hipertiroidinin metabolik etkileri ortaya çıktığı zaman da tirotoksikoz ismini alır. Hipertiroidi ise, tek bir hastalık değildir. Bu hastalık, 4 hastalığın sonucunda ortaya çıkar.

Tirotoksikoz Neden Olur? 

Tirotoksikoz hastalığının en sık görülen nedeni Graves Hastalığıdır. Ailesel geçiş özelliğinin de bulunduğu, ama ailedeki her bireyinin bu durumdan etkilenmediğini bilmek gerekir. Graves hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, diğer tiroid hastalıkları gibi, en fazla kadınlarda görülür.

Haberin Devamı

Tirotoksikoz Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Graves hastalığı, savunma sisteminin genetik bir sorunundan kaynaklandığı için, sorun oldukça karmaşıktır. Bu nedenle de, altında yatan nedeni tedavi edecek yöntem ise, günümüzde bilinmiyor. Ama, bu hastalıktaki en önemli sorun, aşırı hormon üretimi ve buna bağlı olarak yakınmalar olduğu için bu yakınmaların tedavisi günümüzde mümkündür.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar