31.03.2021 - 17:49 | Son Güncellenme:
Tiroit bezi içerisindeki nodüllerden ince bir iğne ile doku ve sıvı örneği alınmasına tiroit biyopsisi ismi verilmektedir. Bu işleme tiroit ince iğne biyopsisi de dinilir. TİAB ya da İİAB isimleri ile de bilinmektedir.
Tiroit Biyopsisi Nedir, Neden Yapılır?
Tiroit biyopsisi hemen karar verilen bir uygulama değildir. Bu işlem yapılmadan önce hastalara gerekli tetkikler de yapılmaktadır. Tiroit bezinde bulunan küçük nodüller sebebi ile de bazen bu biyopsi yapılabilmektedir. Burada anlaşılmak istenen bu nodüllerin iyi ya da kötü huylu olduğunun anlaşılmasıdır.
Bu nodüller hakkında bilgi sahibi olmak için yapılan farklı ultrason teknikleri yeterli gelmemektedir. Bu sebeple de tiroit biyopsisi yönteminden faydalanılmaktadır. Tiroit bezinde meydana gelen guatr hastalığı sebebi ile de bu biyopsi türü uygulanabilmektedir.
Eğer hasta kişilerde birden daha fazla nodül varsa o zaman her bir nodül için ayrı biyopsi alınması gerekmektedir. Tiroit biyopsisi ile hastalığın tam tanısı konur ve ilerideki tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. nodüllere uygulanan biyopsi sonucunda iyi huylu çıkması durumunda cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Fakat kötü huylu olan nodüller için hastalığın ilerleme düzeyine göre tedaviye karar verilmektedir.
Tiroit İnce İğne Biyopsisi Acıtır mı?
Tiroit biyopsisi vatandaşlar tarafından tehlikeli olarak görülmektedir. Bu sebeple de kişiler yaptırmaktan çekinebilirler. Fakat düşünülenin aksine bu işlem oldukça kolay ve risksiz bir yöntemdir. Bu işlem yapılırken kullanılan iğnelerin küçük ve ince olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Bunun yanında bir ön hazırlığa gerek kalmadan hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Tiroit biyopsisi işleminde ilk önce ultrason ile tiroit bezlerine iğnenin nereden uygulanacağının belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında uygulanacak bölge lokal olarak uyuşturulur. Hücre örneği alımı acısız bir şekilde yapılabilmektedir. Operasyon oldukça kolay olduğu için işlemden sonra hasta günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Tiroit biyopsisi doğru teknikler ile yapıldığı zaman herhangi bir komplikasyon meydana gelmez.