SağlıkTıpta Bolus Nedir, Ne İşe Yarar? Bolus Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Tıpta Bolus Nedir, Ne İşe Yarar? Bolus Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

07.07.2022 - 17:53 | Son Güncellenme:

Bir doktorun, hastasının sisteminde bir ilacın kan konsantrasyon seviyesini hızlı bir şekilde arttırması gerektiği zaman, hastaya, belirli bir ilacın ya da ilaçların çok miktarda enjekte edilmesi için de bir bolus uygulanabilir. Tıpta Bolus nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Tıpta Bolus Nedir, Ne İşe Yarar Bolus Enjeksiyonu Nasıl Yapılır

Bir bolus enjeksiyonu, kan dolaşımında bulunan bir ilacın konsantrasyonunu önemli ölçüde artırır. Bu sayede ilaç hızlı bir şekilde çalışmaya başlayabilir.

Haberin Devamı

Tıpta Bolus Nedir? 

Tıpta Bolus, bir miktar ilacın, toplu bir şekilde ve hızlıca damar yolu ile uygulanması işlemine denir. Bir enjeksiyon ise, genellikle daha yavaş etkili bir intravenöz damlama çizgisi ile birlikte takip edilir.

 Bolus Ne İşe Yarar?

Bolus, ilaç belirlenen süre boyunca uygulanmaya da devam edilebilir. İntravenöz, intratekal, intramüsküler ve deri altı bolus enjeksiyonlarının tamamı da mevcuttur. Bolusun doğrudan kaslara enjekte edilmesi sonucunda vücudun aşıları emmesi ve bağışıklık sistemini teşvik etmesi için antikorlar oluşturması için belli bir vakti vardır. İntravenöz bolus enjeksiyonları ise, damar içine verilir ve doğrudan damarlardan girer. Bolus enjeksiyonu sıkça bir ilacın daha uzun bir süreli damlamasını sağlar. 

Haberin Devamı

 Bolus Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Standart aşılar, bir bolus yöntemini tercih ederek kas içine verir. İntravenöz bolus enjeksiyonları ise, damar içine doğrudan damarlar yolu ile girer. Bolus enjeksiyonu için diğer bir yol ise, yavaş hareket eden salma yöntemi olan deri altı tipidir. Deri altı bolus enjeksiyonları ise, vücudun dokusu boyunca yavaş bir şekilde hareket eder ve hastalara uzun vadede fayda sağlar.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar