12.07.2022 - 14:07 | Son Güncellenme:
Cinsiyet hücrelerinde bazı kötü huylu tümörler oluşabilmektedir. Bu anlamda karşımıza teratom karşımıza çıkmaktadır. Teratom hastalığı gidişata göre uygun tedavi yöntemi seçilir ve uygulanır.
Teratom Nedir?
Germ adı verilen cinsiyet hücrelerinden kaynaklı bir veya birden fazla embriyonik tabakadan oluşan tümörlere teratom adı verilmektedir. Germ hücreleri gelişimin ilk aşamasında embriyoya dönüşmekte ve daha sonra erkek ve kadın üreme sisteminde hücrelere meydana getirmektedir. Bu tümör yapıları normal anatomik gelişim sürecinde görülmemektedir. Teratom adı verilen tümörler nadir görülmekte ve belirtileri bulunduğu yere göre değişen fetüse ait olan dönemde, ergenlik ve çocukluk dönemlerinde tespit edilebilmektedir.
Teratom Neden Olur?
Teratom nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Genellikle merkezi sinir sistemini, idrar ve üreme yolu ve alt omurgayı etkileyen genetik kusur ile ilişkilendirilmektedir. Teratomun embriyonun gelişmesi sürecinde alışılmadık yere yanlışlıkla göç etmesi sonucunda bölünerek oluştuğu da bilinmektedir.
Teratom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Teratom hastalığı genellikle çocuklarda görülmektedir. Bu nedenle tedavide çocuğun yaşı, genel sağlığı ve tıbbi geçmişine göre bazı yöntemlere başvurulabilir. Bu tedavisi yöntemlerinden birisi cerrahi yöntemdir. Cerrahi işlem tümörün ilgili organdan çıkarılması için uygulanmaktadır.
Tümörün kötü huylu olduğu biliniyor ise kemoterapi, radyoterapi, hormonal replasman tedavisi, antibiyotik ve destekleyici bakım gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.