04.07.2008 - 09:18 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Sağlıklı besine ulaşmak önce alışveriş, sonra depolama, saklama, sonra hazırlık, pişirme ve servis basamaklarını kapsar. Genelde dışarıda yemek yerken bu konularla ilgili daha fazla hassasiyet gösteririz, temiz ve güvendiğimiz yerlerde yemek yeriz ve evdeki mutfağın hep daha güvenli olduğunu düşünürüz. Eğer dikkatli olmazsanız ev mutfağınızda da bazı tehlikeler olabilir.
Rahatsızlığın teÅŸhisini koymak güçÂ
Özellikle hava ısınmaya başladığında depolama özelliklerine çok dikkat etmeniz gerekir. Çünkü hiç farkında olmadan özellikle evde çocuk ve yaşlı bireyler var ise tüm ailenin sağlığını tehlikeye atabilirsiniz. Besin kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür. Yorgunluk, üşüme, hafif ateşlenme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bozukluğu, ishal hatta ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu şikâyetler bakterilerin üremesi sonucu ortaya çıkar.
Bakteriler yaşamak için besine, neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Proteinli ortamlarda ise oldukça güçlenirler. Bu sebeple, mutfaklar bakteri üremesi için en uygun ortamlardır. Bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidir. Oda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir. 57 derecenin üzerinde ölürler. 10 derecenin altında üremeleri durur. Bu sebeple besini iyice pişirmek veya soğuk ortamda saklamak en doğrusudur. Dondurmak bakteriyi öldürmez, bu sebeple riskli bir besini dondurmamak gerekir.
Aşağıda bazı besin maddelerini nerede saklayabileceğinizin bir listesi var. Bu besinler mutfakta en sık kullanılan ve marketten hazır olarak alıp kolay ve hızlı yemek hazırlayabileceğiniz türde . Mümkün olduğunca bu malzemeleri taze satın alın ve farklı çeşitlerini de deneyin ( az yağlı, tuzlu, tuzsuz, kepekli gibi).
Mutfak rafınızda...
Baharatlar
Bitkisel yaÄŸÂ Â Â
Zeytin   Â
Bulgur veya arpa  Â
Fasulye (kuru veya konserve)Â
Hardal   Â
Her türlü un (tam veya beyaz)Â
Kabartma tozu  Â
Kahverengi ÅŸeker  Â
Kepekli veya karışık tahıllı ekmekÂ
Ketçap   Â
Konserve ton veya somon balığı(suda)
Kuru meyve  Â
Kuskus  Â
Makarna
Makarna sosu  Â
YaÄŸsız süt tozu   Â
Mısır unu  Â
Pirinç (beyaz veya kahverengi)Â
Salata sosları  Â
Salsa sosu  Â
Sebze çorbası  Â
Åžeker   Â
Sirke   Â
Tam veya karışık kahvaltılık tahıllarÂ
Tavuk veya et suyu tabletleriÂ
Buzdolabınızda...
Dilimlenmiş ve tütsülenmiş etler
Elma
Limon suyu
Meyve konservesi
Parmesan peyniri
Patates
Peynir
Portakal
Sarımsak ezmesi
SoÄŸan
Süt
Tortilla
YoÄŸurt
Yumurta
Derin dondurucunuzda...
Dondurulmuş balık
DondurulmuÅŸ sebze
DondurulmuÅŸ soÄŸan (kesilmiÅŸ)
Meyve suyu konsantresi
Tavuk göğüs eti
Yağsız daha kıyma
Dondurulmuş balık
DondurulmuÅŸ sebze
DondurulmuÅŸ soÄŸan (kesilmiÅŸ)
Dondurma
Aroma özü  tam olarak ne demektir?
Aroma özü farklı yiyecek ve bitkilerden elde edilen konsantre aroma maddesidir. Bazıları meyveler, çekirdekler ya da yaprakların distile edilmesiyle elde edilir; anason, vanilya, nane ve badem özleri bu yolla yapılır. Çok konsantre halde olduklarından yalnızca birkaç damla kullanılmalıdır. Et, tavuk eti ve sebze özleri pişirme suları kaynatılıp konsantre edilerek hazırlanır.