13.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
      Bazıları tatlısız yaşayamayacaklarını bazıları ise tatlı yemeden de pekala yaşamlarını sürdürebileceklerini söyler. Geçmişten bugüne Türk toplumunun mutfak alışkanlıklarını gözden geçirirsek, Türklerin tatlıya düşkün bir millet oldukları genellemesi yapabiliriz. Hamurlu, sütlü, meyveli tatlılar, helvalar, lokumlar, şekerlemeler... Başka hangi mutfakta bu kadar tatlı çeşide rastlayabiliriz. Elbette her mutfağın kendi spasiyaliteleri var ama Türk mutfağındaki zenginliği bulmak zor. Tabii ki mutfağımızın da tatlı konusunda eksik kaldığı bazı noktalar var. Örneğin bizde Avrupa mutfaklarının spesiyalleri kremalı tatlılara pek rastlanmaz.
      Tatlılar kullanılan malzemelere ve yapılışlarına göre; sütlü tatlılar, kremalı tatlılar, meyve tatlıları ve hamur tatlıları olarak sınıflandırılabilir. Sütlü tatlıların temel malzemesi adından anlaşılabileceği gibi süt ve şekerdir. Sütlü tatlılar kaynarken genelde tencerenin dibine oturduğu için pişirirken sürekli karıştırmak gerekir. Sütlü tatlılara, un, irmik, pirinç unu, pirinç, yumurta, kuru veya yaş meyveler katılabilir. Mutfağımızdaki en sevilen sütlü tatlılar arasında, sütlaç, muhallebi, keşkül, tavukgöğsü ve kazandibini sayabiliriz.
      Meyve tatlıları, çiğ veya pişmiş meyvelerle hazırlanır. Mutfağımızda elmasiyeler, hoşaf ve kompostolar meyveli tatlılar arasında sayılabilir. Meyvelerden ayrıca, meyve jöleleri, pelteler ve fırın tatlıları da hazırlanır. Kompostolar, taze ve kuru meyvelerden hazırlanabilirler. Kuru meyveler, akşamdan suda bekletilirlerse kabarırlar ve daha kolay pişerler. Kompostoluk taze meyveler, şeker katılmadan önce suyla biraz haşlanır. Şekerle birlikte ateşe konulurlarsa meyveler küçülür ve pişme süresi uzar. Hoşaf kuru meyvelerle hazırlanır. Kompostodan farkı suyunun fazla şekerinin ise daha az olmasıdır. Kremalı tatlılar genelde yumurta, un, pirinç unu gibi koyulaştırıcı malzeme, şeker, süt veya su ile karıştırılarak hazırlanır. Kremalar sade olarak servis yapıldıkları gibi, kek, pandispanya, meyve ve bisküvilerle de çeşitli tatlıların hazırlanmasına olanak sağlarlar. Kremalı tatlılar çoğunlukla dolapta soğutulduktan sonra servis edilirler.
      Hamur tatlıları yapılışlarına göre, yağda kızartılan tatlılar, kavrularak yapılanlar, fırında pişirilenler ve şuruplu tatlılar olarak çeşitlenir. Hamur tatlılarının ana malzemeleri un, yağ ve şekerdir. Sindirimi ağır olan tatlılar olduklarından çok sayıda tüketilmeleri tavsiye edilmez. Mutfağımız gerçek bir hamur tatlıları cennetidir. Baklava, kadayıf, ekmek tatlısı, tulumba tatlısı, lokma, un helvası, ekmekkadayıfı, revani, güllaç geleneksel hamur tatlılarımızın sadece küçük bir kısmı.
     Â
     ÂGÃœNÃœN YEMEĞİ
      4 kişilik / Hazırlama süresi: 30’
     ÂBiber yahnisi
     ÂMalzemeler
      300 gr. dolmalık biber, 400 gr. kırmızı biber, 1 sarı soğan, 1 diş sarımsak, 3 olgun domates, 1 tutam fesleğen yaprağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı
     ÂHazırlanışı
      Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp kuşbaşı doğrayın. Domatesin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın ve iyice ezin. Sarımsağın kabuklarını temizleyip kızdırılmış zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Yağdan çıkarıp yemeklik doğranmış soğanı yağa atın. Kısık ateşte biraz pişirip, pembeleşmeden biberleri ilave edin. Ateşi harlandırıp tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Tuz, biber ve ezilmiş domatesi ilave ederek kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Ateşten almadan önce birkaç fesleğen yaprağı atarak aromalandırın. Ateşten aldıktan sonra 5 dakika dinlendirip servis yapın.