Püf NoktasıTam kıvamında ve kararmayan aşure tarifi! Bu malzemeleri çok erken koymayın

Tam kıvamında ve kararmayan aşure tarifi! Bu malzemeleri çok erken koymayın

03.07.2024 - 13:02 | Son Güncellenme:

Muharrem ayı denince ilk akla şeylerden birisi de aşure oluyor. Bu aya özel yapılan aşurenin kıvamını tutturmak ise oldukça zor. Tam kıvamında ve kararmayan aşurenin püf noktası ise malzemeleri koyma sırasında. İşte aşure yaparken bilmeniz gerekenler...

Tam kıvamında ve kararmayan aşure tarifi Bu malzemeleri çok erken koymayın

İslam dünyası için özel bir önemi olan Muharrem ayı 2024 yılında 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk geliyor. Hicri yılbaşının başladığı bugünün belli olmasıyla aşure gününün ne zaman idrak edileceği kesinleşti. Buna göre aşure günü 17 Temmuz 2024'de ihya edilecek. Önemi büyük olan bugün ve ayda aşureler ocakta kaynatılacak. Ancak aşure yaparken sık sık karşılaşılan problemlerin başında kararma ve kıvamının tutmaması gelir. İşte tam kıvamında aşure yapmak ve kararmayı önlemek için yapmanız gerekenler...

Haberin Devamı

SON AŞAMADA SÜT İLAVE EDİN

Aşurenin rengini en fazla koyulaştıran malzemelerden olan kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içini pişme işleminin sonuna doğru eklemeniz gerekmektedir. Bu malzemeleri çok erken eklediğinizde, aşurenizin rengi oldukça koyu olacaktır.

"Sıralama nedir?" diye sorarsanız, ilk olarak buğdayları suda pişirmeniz, ardından kuru bakliyatları, kuru meyveleri, kuru yemişleri ve son olarak şekeri eklemeniz yeterli olacaktır.

Aşurenizin beyaz kalmasını arzu ediyorsanız, buğdayı haşlarken az miktarda karbonat eklemeyi ihmal etmeyin. Kuru meyveleri aşureye katmadan önce ayrı tencerelerde pişirmeniz ve ardından sularını iyice süzmeniz, aşurenin renginin koyulaşmasını önleyecektir.

Eğer aşurenizi bol incirli, cevizli veya üzümlü seviyorsanız, pişirme aşamasında bu malzemeleri az miktarda ekleyip, servis sırasında daha fazla kullanabilirsiniz. Böylece aşurenizin tadı daha dengeli olacaktır.

Haberin Devamı

Aşurenizin renginin mümkün olduğunca beyaz olmasını isterseniz, son aşamada biraz süt ilave edebilirsiniz. Ancak, süt eklediğiniz takdirde aşurenizi en kısa sürede tüketmeye özen göstermelisiniz, çünkü bu şekilde hazırlanan aşure hızlı bir şekilde bozulabilir.

Tam kıvamında ve kararmayan aşure tarifi Bu malzemeleri çok erken koymayın

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

1 kg aşurelik buğday
500 gr kuru fasulye
500 gr nohut
400 gr kuru incir
500 gr kuru kayısı
300 gr kuru üzüm
1 çay bardağı kuş üzümü
6-7 su bardağı şeker
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı fındık
15-20 adet karanfil
2 elma
1 ayva
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı süt

Üzeri İçin:

1 su bardağı fındık
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı tuzsuz fıstık
2-3 adet nar
Kuş üzümü
Tarçın

Nasıl Yapılır?

1 gece önceden 1 kg aşurelik buğdayı geniş bir kaba alın. Buğdayın suyu berraklaşana kadar 5-6 kere yıkayıp süzün.

Ardından aşureyi yapacağınız tencereye buğdayı alın ve üzerini 4-5 cm geçecek şekilde su ekleyin.

Ocağa alın, kaynamaya başlamadan önce çıkan sarı suyu süzün ve buğdayı sıcak suyla tekrar yıkayın.

Yeniden sıcak su ekleyin ve kaynamaya başlayınca altını kapatıp tencerenin kapağını kapatın, sofra bezine sarın.

Aynı şekilde, 1 gece önceden 500 gr (yaklaşık 2.5-3 su bardağı) kuru fasulye ve nohutu ayrı kaplarda ıslatın.

Haberin Devamı

Ertesi gün buğday tenceresini ocağa alın, üzerine yaklaşık 4-5 litre su ekleyin.

Düdüklü tencerede nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın (kuru fasulyeyi 8-10 dk, nohutu 15-20 dk). Nohutların kabuklarını soyun.

15-20 dk kaynayan buğdayın içine nohutu, fasulyeyi ve 1 çay bardağı pirinci ekleyin.

Kuru kayısıları küp küp doğrayın ve sıcak suyla ıslatın.

Kuru üzümü ve kuş üzümünü ayrı kaplarda sıcak suyla ıslatın.

İnciri küp küp doğrayın ve süt ile ıslatın (incir aşureyi kararttığı için sütle ıslatmak bu sorunu çözer).

Elma ve ayvaların kabuklarını soyun. Çeyrek elmaya karanfilleri batırarak aşurenin içine nohutlarla birlikte ekleyin.

Kalan elma ve ayvaları küp küp doğrayın.

Kıvamı koyulaşan aşureye süzdüğünüz kayısıları, incirleri, üzümleri, doğranmış elma ve ayvaları, rendelediğiniz portakal kabuklarını ve 1 su bardağı sütü ekleyin. Gerekirse kıvamı ayarlamak için sıcak su ekleyin.

Tüm malzemeleri ekledikten sonra 6 su bardağı şekeri de ilave ederek karıştırın ve kaynamaya bırakın.
1 su bardağı fındığı da ekleyin ve yaklaşık 15 dk kaynatın.

Haberin Devamı

Aşureyi kaselere paylaştırın. Üzeri için fındık, ceviz ve fıstığı rondodan geçirin. Narı ayıklayın ve isteğe göre aşurenin üzerine serpin. Kuş üzümü ve tarçın ile süsleyin. Afiyet olsun!

 

 

 

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar