31.03.2021 - 12:25 | Son Güncellenme:
Tiroit bezi, vücudumuz için önemli olan bir çok hormonun üretiminde görev yapmaktadır. Tiroit hormonlarının az veya çok çalışması sonucunda hormonların yapısında da bozulma meydana gelmektedir. Tiroit hormonlarının düzgün çakışmaması sonucunda hayat kalitesinde de düşme görülmektedir.
Subklinik Hipotiroidi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Subklinik hipotiroidi, tiroit bezi tarafından salgılanmakta olan tiroit hormonlarının fazla çalışarak kanda yüksek oranda tiroit bulunması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda hipotiroidi, zehirli guatr olarak da bilinmektedir. Yapılan laboratuvar testleri sonucunda T3 ve T4 değerlerinin düşük çıkması ve TSH seviyesinin de yüksek olması subklinik hipotiroidi belirtisi olarak bilinmektedir.
Hastalığın en yaygın belirtileri arasında, cildin nemli olması ve incelmesi, aşırı terleme, uykusuzluk, saçlarda dökülme, kaslarda zayıflık, tiroit bezinde büyüme, adet düzensizlikleri, sinirli olma ve tahammülsüzlük problemleri bulunmaktadır.
Sıcağa karşı aşırı dayanıksızlık da subklinik hipotiroidi hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. En yaygın belirtilerinden birisi de çarpıntı olarak bilinmektedir. Kişinin iştahı yerinde olmasına rağmen kilo kaybetmesi ve sürekli olarak zayıflaması da hastalığın belirtileri arasında yer alır.
Subklinik Hipotiroidi Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı durumlarda subklinik hipotiroidi hastalığının tedavisi ömür boyu sürebilmektedir. Uzun yıllar içerisinde tiroit bezinin yıpranmasına bağlı olarak tiroit hormonu salgılanamaz. Böyle durumlarda salgılanamayan tiroit hormonunun yerine konulması gerekmektedir. Az çalışan tiroidin çalışması için bir takım ilaçlar da kullanılmaktadır. Kullanılan hormon takviyesi ilaçları ile de tedavisi mümkün olabilmektedir. Bazı durumlarda tiroit kalıcı değildir. Bazı tiroit hastalıkları devamlı olarak sürmez ve geçicidir.
Subklinik hipotiroidi hastalığının tedavisinde genel olarak tedavi edici hormon ilaçları kullanılmaktadır. Verilen hormon ilaçları ise tablet şeklinde olmaktadır. Kullanılacak olan ilaçların doktorun yaptığı muayene sonrasında hastaya özel olarak yazılması gerekmektedir. Aynı hastalığı bulunan kişilerden alınan ilaçların kullanılması ise önerilmemektedir.