14.10.2016 - 11:55 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İSTANBUL
Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye genelinde Sözlü Tarih çalışmalarını biraraya getirmek için önemli bir çalışmaya imza attı. İstanbul genelinde başlatılan ve önümüzdeki günlerde Türkiye çapında uygulanmaya başlanacak proje kapsamında Sözlü Tarih çalışmalarının tamamı aynı veri tabanında toplanarak, internet üzerinden kullanıma açılacak. Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul'un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri adını taşıyan projelerin
tanıtım toplantısı ise geçtiğimiz gün vakıf merkezinde gerçekeleştirilirken, Bilim ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Ahmet Okumuş, projenin hayata geçmesinden dolayı son derece mutlu olduklarını, sözlü tarih çalışmalarının yurt genelinde devam edeceğini dile getirdi.
Bilim ve Sanat Vakfı, 2003 yılından itibaren Sözlü Tarih çalışmaları konusunda önemli araştırmalar yürütüyor. Türkiye’nin hafızasına önemli katkılar saglamak amacıyla geçtiğimiz yıl Eylül ayında Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı projesinin startını veren Bilim ve Sanat Vakfı, projenin ilk etabını geçtiğimiz gün tamamlayarak, tanıttı. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin ortaklığıyla yürütülen Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliği'ne Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi'nin tanımı Bilim ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Ahmet Okumuş'un ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Proje kapsamında 1980’li yıllardan başlayarak gittikçe yaygınlaşan ve sayısı binlere ulaşan sözlü tarih çalışmalarına erişim imkanı sunan bir veritabanı oluşturuldu. Yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren akademisyen, ögrenci ve bireysel araştırmacıların kullanımına sunulan Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı'nın, bilimsel çalışmalarda kullanılabilir nitelikte; güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir başvuru kaynağı olacağı belirtildi. Veritabanı; interaktif, yenilenebilir bir web sitesi aracılığıyla erişime açılırken, projenin sonraki yıllarda yapılacak çalışmalara model oluşturacağı, çalışmaların tüm ülke genelie yayılacağı vurgulandı.
İstanbul’un mekansal ve kültürel çeşitliliğini yansıtan 30 isim ile yapılan görüşmeler sayesinde araştırmacılara; görüşme, görüntü, ses, kayıt ve depolama konularında yöntem ve süreç modelinin uygulamasının gösterildiği belirtildi. Öte yandan Bilim ve Sanat Vakfı merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, vakıf bünyesinde; yazılı, görsel ve işitsel materyallerin bulunduğu kapsamlı bir kütüphanenin kurularak, Sözlü Tarih Araştırmaları Projesi’nde görev yapan personelin yanı sıra bu alanda faaliyet göstermek isteyen kişilerin de katılacağı teorik ve pratik eğitimlerin uzman artaştırmacılar tarafından verileceği bildirildi.
Proje Koordinatörü Dr. Arzu Güldöşüren ise mevcut boşluğu doldurmak, tasnifli bir başvuru kaynağını araştırmacıların hizmetine sunmak gayesiyle yola çıktıklarını belirterek; "Proje kapsamında öncelikli olarak İstanbul’da sonrasında Türkiye genelinde yapılmış sözlü tarih görüşmeleri bir araya toplanmaya gayret edildi. Sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin, üniversitelerin, akademisyenlerin, bireysel araştırmacıların yaptığı sözlü tarih görüşmeleri, sözlü tarihle ilgili kitap, tez ve makaleler bir veritabanı üzerinden araştırmacıların hizmetine sunulmaya çalışıldı. İsteyen herkes poje çerçevesine yapılan 33 sözlü tarih görüşmesi www.sozlutarih.org.tr üzerinden ulaşılabilecektir. Sözlü Tarih Araştırmaları projesiyle 2700 sözlü tarih görüşmesi sözlü tarihle ilgili yayınlanmış toplamda 585’i bulan kitap, makale, tez veritabanında araştırmacılara sunulacak. Özellikle anahtar kelimeler ve özetler üzerinden yapılan taramalarla veritabanındaki bütün alanlara erişim sağlanacak" dedi.