03.06.2020 - 15:10 | Son Güncellenme:
Böyle stresli bir zamanda sosyal izolasyon, kaygıya katkıda bulunabilir ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu dönemde fiziksel sağlığınız kadar mümkün olduğunca zihinsel sağlığınızı da korumalısınız.
Sosyal, psikolojik ve biyolojik de dahil olmak üzere tüm sistemlerimiz sosyal gruplar ve birbirleriyle etkileşim etrafında gelişti.
Çoğu durumda sosyal izolasyon, yalnızlık, kaygı ve bazen depresyonun olumsuz etkisini getiriyor.
Bilim adamları zararlı sosyal izolasyonu yalnız hissetmek ile ilişkilendiriyor. Bunun zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilirken, fiziksel sağlığa da zarar verebilir.
Örneğin, araştırmalar algılanan sosyal izolasyonun depresyon, bilişsel gerileme, kalp sorunları ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile ilişkili olduğunu tespit etmiştir.
Ek olarak, bir çalışma yalnızlığın koroner arter hastalığı ve inme riskinde %30 artışa yol açabileceğini bulmuştur.
Çalışmanın yazarları, bunun daha az sosyal etkileşim ve hesap verebilirlik ile ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan stres, zayıf uyku ve sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklandığını öne sürüyor.
İzolasyon süresi ne kadar uzun olursa, bireyin endişe, yalnızlık, depresyon ve diğer zihinsel rahatsızlık belirtileri gösterme olasılığı o kadar artıyor.
Sosyal izolasyon sırasında zihinsel sağlığınızı korumanın önemli bir yolu, görüntülü sohbet gibi teknolojiyi kullanarak sevdiklerinizle iletişim kurmaya devam etmektir.
Egzersiz belgelenmiş bir stres azaltıcıdır. Endorfin (iyi hissettiren hormonlar) salımını artırır ve kortizol ve adrenalin dahil stres hormonlarını azaltır. Sosyal izolasyon sırasında bile, güvenli bir şekilde koşuya devam edebilir, masanızda egzersiz yapabilir ve güç ve kasınızı koruyabilirsiniz.
Araştırmalar meditasyonun kaygı ve depresyonu azaltabileceğini bulmuştur. Mobil meditasyon uygulamalarına ilişkin bir 2019 araştırması, günde 10 dakika meditasyonun üniversite öğrencilerini daha az depresif ve daha esnek hissetmelerini sağladı.