SağlıkSjögren Sendromu Nedir, Neden Olur? Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sjögren Sendromu Nedir, Neden Olur? Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.03.2021 - 11:16 | Son Güncellenme:

Sağlık alanında pek çok farklı hastalık bulunuyor. Özellikle bağışıklık sisteminin düşmesi ile birlikte sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Ayrıca insanlarda farklı sendromlar da olabiliyor. Sjögren sendromu çok merak ediliyor. Sjögren sendromu nedir, neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Sjögren Sendromu Nedir, Neden Olur Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Sjögren sendromu kuru göz ve kuru ağıza neden olmaktadır. Bağışıklık sistemi bu hastalığı kendi kendine ortaya çıkarmaktadır. Bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığı takdirde vücut hücreleri ve antijenleri birbirinden ayırma kabiliyetini de kaybetmektedir.

Haberin Devamı

 Sjögren Sendromu Nedir?

 Sjögren sendromu genel olarak ağız, göz ve vajinada kuruluğa neden olabilir. Bu sendrom neticesinde vücudun çeşitli bölümlerinde de sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle sjögren sendromu sonucunda akciğer, böbrek, sinirler, karaciğer, tiroit bezi, beyin ve eklemlerde iltihap ortaya çıkabilir. O yüzden sjögren sendromu mutlaka ciddiye alınmalıdır.

 Sjögren Sendromu Neden Olur?

 Sjögren sendromuna genel olarak neyin neden olduğu pek bilinmiyor. Genetik ve viral enfeksiyonların neden olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra hormonlar da bu sendromda etkili olur.

 Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir?

 Sjögren sendromunun belirtileri genellikle kişiden kişiye de farklılık gösterebilir. Bu sendroma sahip olan kişilerde ağız içerisinde kuruluk oluşur. Bu kişilerde normalden daha az tükürük üretilir. Bu durum ise çiğneme, konuşma ve yutmayı zorlaştırır. Sjögren sendromu genellikle tat alma hissinin azalmasına neden olabilir. Sjögren sendromu olan kişilerde gözlerde kuruluk hissi yaşanır. Gözde yanma ve kızarıklık da ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Uyurken de genelde gözlerin çevresinde çapak da birikebilir. Gözler ışığına karşı daha duyarlı olabilir. Bu durum da ayrıca görme kaybına yol açar. Ayrıca bu sendromu yaşayan kişilerde tükürük bezleri de şişebilir. Bu durumda ateş de yükselebilir. Bu sendromun belirtilerinden birisi yorgunluk olurken diğeri de vajinada kuruluktur. Özellikle cinsel ilişki sırasında kadın için ciddi ağrılar oluşabilir.

 Sjögren Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Sjögren sendromu için kesin bir tedavi bulunmuyor. Belirli tedavilerde ise bulgular rahatlatıp daha iyi bir yaşam tarzı sağlanır. Bu durumda ağız ve göz kuruluğunu önlemek amaçlanır. Tedavi planı da kişiye göre çıkarılır. Semptomlara göre tedavi yöntemi de belirlenir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar