04.10.2018 - 13:32 | Son Güncellenme:
Siyez buğdayı tüketimi günümüzde popüler bir hale geldi. Normal buğdaya göre iklim şartlarına daha dayanıklı olan siyez buğdayı, pek çok yararlı özelliği ile tercih edilmektedir.
SİYEZ NEDİR?
Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum), Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabanibuğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir.
SİYEZ BUĞDAYININ FAYDALARI
- Folik asit miktarı çok fazla olduğundan anne sütünü arttırır
- Bağırsak kanserini önler.
-Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca doymamış yağa sahip olduğu için damar ve kalp sağlığına iyi gelir.
-Yağ oranı düşük ve asla kolesterol içermemektedir. Dünyada insanlar için glisemik endeksi en uygun gıda olma özelliğini taşıyor.
- İçinde B1 vitamini olduğu için sinir sistemi ve sindirim sistemine çok iyi geliyor.
- Protein değeri yüksektir. Karbonhidrat değeri düşüktür.
- Bakliyatlar da bulunan minerallerin emilimini engelleyen fitik asit, pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı siyez bulgurda bulunmuyor.