05.03.2021 - 16:09 | Son Güncellenme:
Sırt üşümesinin belirli nedenleri söz konusudur. Farklı hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu yüzden nedenlerini çok doğru bir şekilde bilmek önem arz etmektedir. Bu sayede gerekli önlemler de alınabilir. Sırtta meydana gelen sürekli üşüme hali önlemler alınarak geçirilebilir.
Sırt Üşümesi Neden Kaynaklanır?
Birçok kişi sırt üşümesinden şikayet eder. Hiç ısınmadığından dolayı rahatsız olunduğu şikayetleri doktorlara iletilir.
Normal şartlarda üşüme çevre ısınının ani olarak değişmesi sonucunda ortaya çıkan vücudun bu duruma verdiği tepkidir. Cilt, damarlar ve kaslar bu duruma göre gevşer ve kasılır.
Bu ısı değişikliğine cevap vermeye çalışan vücudun varlığının yanında üşümenin her zaman normal olup olmadığı tartışılmıştır.
Sırt üşümesine ilişkin 7 adet neden ortaya dökülmüştür. Bu nedenler şöyledir:
Sırt üşümesi sürekli üşümeyi de beraberinde getirir.
Enfeksiyon hastalıkları
Anemi hastalığı
Hipoklisemi hastalığı
Tiroit bezi hastalığı
Damar sistemi hastalıkları
Sinir sistemi hastalıkları
Cilt hastalıkları
Yukarıdaki nedenlere bakıldığında bu hastalıklardan bir ya da birkaçına sahipseniz sırt bölgeniz sürekli üşüyebilir. Çevre etkisine bakılmadan yaz, kış sürekli soğuk olan sırt bölgesi bu hastalıklardan etkilenebilir. Daha detaylı taramalar ve nedenler için iç hastalıkları uzmanlarına başvuru yapılması doğrudur.
Sırtta Üşüme Nedenleri Nelerdir?
Sırtta üşüme daha çok araştırılan istatistik verilere göre daha çok kadınlarda görüldüğü ortaya çıkmıştır. Çünkü nedenlerine daha çok kadınlar maruz kalmaktadır.
Anemi sırt ve diğer bölgelerdeki üşüme nedenini oluşturmaktadır. Anemi hastalığı, halk arasında kansızlık olarak bilinir. Kan değerlerinin düşmesi sırt ve diğer bölgelerde üşümeye neden olur.
Vücudun enfeksiyon kapması yani virüslere maruz kalması sırt ve diğer bölgelerde üşüme yaratabilir. Bu enfeksiyon durumu grip, soğuk algınlığı gibi durumlar olabileceği gibi farklı enfeksiyon hastalıkları da olabilir.
Özellikle tiroit bezi ile ilgili problemler daha çok kadınlarda görülmektedir. Tiroit bezinin fazla ya da az çalışması dengesizlik yaratabilir. Hormon çok fazla üretilebilir ya da üretilen hormon yetersiz olabilir. Bu durumda tiroit bezi düzgün çalışmaz. Bu da sırt ve diğer bölgelerde üşümeye neden olabilir.
Bu nedenler gibi cilt, damar ve sinir sitemi de dahil olmak üzere pek çok hastalık nedenleriyle beraber üşümeye sebebiyet verebilir.
Sırt Üşümesi Nasıl Geçer?
Sırt üşümesini engellemek için belirli öneriler mevcuttur. Bireylerde üşümeyi engellemek adına bu önerileri uygulayabilmektedir.
Alınan kafein oranı vücut ısısını düşürmektedir. Bu yüzden üşümeyi engellemek için kafeinsiz sıcak içecekler tüketilebilir. Sıcak bir çay buna örnektir.
Kefir ve yoğurt tüketimi üşümeyi engellemektedir. Bol miktarda yoğurt tüketilebilir. Bu tüketim düzenli olmalıdır.
Üşüyen bölge olan sırt bölgesine nemlendirici sürülebilir. Çünkü nemlendirme sistemi enfeksiyon oluşumunu engeller. Ufak ufak yapılan masajlar ile nemlendirme uygulandığında üşüme de azalarak kan akış hızı sağlanacaktır.
Bulunduğunuz bölgenin sıcaklık dengesini iyi oluşturmanız da gerekmektedir. Dışarıda değilken bile sırt bölgesi üşüyorsa oda sıcaklı da dengeli sağlanmalıdır. Hatta sırt bölgesine sıcak havlu koyulması sıcak battaniye ile sırt bölgesinin sarılması dengeleme için önemli olabilir.