30.04.2024 - 16:56 | Son Güncellenme:
Sokaklarda keyifle yenen, gevrek dış kabuğu ve içindeki yumuşak hamuruyla herkesin favorisi haline gelen simit, ev yapımı versiyonuyla da büyük beğeni kazanıyor. Simidin eşsiz tadını evinize taşımak ve misafirlerinizi kendi el yapımı taze simitlerinizle ağırlamak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte, çıtır çıtır simidin püf noktaları...
SİRKE EKLEYİN
Gevrek simit tarifinin sırlarından biri, hamura sirke eklemektir. Sirke hamurun daha elastik olmasını sağlar, böylece simitler daha yumuşak ve gevrek bir dokuya sahip olur. Ayrıca, simitlerin güzelce kızarması için pekmez sürmek de önemlidir. Hamurunun lezzetini artırmak ve dokusunu iyileştirmek içinse en az 40 dakika mayalandırılması gerekmektedir. İşte, lezzetli simit tarifimiz ve gerekli malzemeler.
SİMİT TARİFİ
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru hamur mayası
1 çay bardağı sıvı yağı
1 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
5,5 su bardağı un
Üzeri İçin:
1,5 çay bardağı su
2,5 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Susam
YAPILIŞI
Kahvaltıda simit yapımı için ilk olarak, maya, toz şeker, ılık suyu ve sütü içeren bir karışım hazırlayın. Mayayı iyice çözdürdükten sonra sıvı yağ, sirke ve tuzu ekleyip karıştırın.
Yavaşça unu ekleyerek ele hafif yapışan, yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın. Hamurun üzerini streç film ile örtüp 30-40 dakika dinlendirin.
Mayalanan hamurdan küçük bezeler koparın. Bezeleri ikiye bölüp uzun yuvarlak şeritler haline getirin. Şeritlerin iki ucunu birleştirip simit şekli verin. Son olarak, uçları birleştirip simit formunu tamamlayın.
Bir kapta suyu ve üzüm pekmezi karıştırın. Hazırladığınız simitleri önce pekmezli suya, sonra susama bulayarak yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Simitleri tepside 20 dakika daha mayalandırın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin. Ardından, enfes kokulu sokak simitleriniz hazır. Afiyet olsun!