SağlıkSilikozis nedir, nasıl oluşur?

Silikozis nedir, nasıl oluşur?

29.11.2017 - 14:13 | Son Güncellenme:

Silikosiz bir meslek hastalığı olarak biliniyor. Son yıllarda gittikçe artarak devam eden silikozis hastalığı birçok ilde can alıyor ve ciddi ölümcül hastalıklara neden olabiliyor. Siz de bu meslek hastalığı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız; silikozis hastalığı nedir, silikozis hastalığı nasıl oluşur, silikozis hastalığı kimlerde görülür gibi soruların cevabını merak ediyorsanız sizler için araştırıp bir araya getirdiğimiz bilgilere göz atabilirsiniz.

Silikozis nedir, nasıl oluşur

Silikozis, silika olarak doğada kristal veya kristal olmayan formlarda bilinen bir mineraldir. Slikanın dünyada en çok bulunan türleri kristal formu ?-quartzdır. Silika içeren materyaller, kesme,delme, yontma, kırma bıçaklama gibi işlemler sonucunda toz olarak solunabilir hale gelir. Ve bu durum oluştuğunda silikozis hastalığı meydana gelir.

Bu hastalık sağlık için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Slikozis nedir, silikozis hastalığı nasıl oluşur, silikozis hastalığı nasıl geçer ve bu hastalık kimlerde görülür gibi soruların cavaplarını araştırdık.

İlk olarak silikozis nedir sorusunu cevaplamakla başlayalım.

Silikozis nedir?
Silikozis kot kumlama, kot taşlama, kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeylerine aşındırılması işlemi durumudur. Bu işlem gerçekleştiği sırada oluşan tozlar akciğerlere girerek yapışır.

Slikosiz hastalığı, insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilen bir hastalıktır. Bu hastalık son yılların en çok görülen solunum yolları hastalığından bir tanesidir.

Genellikle sinsi bir şekilde ilerleyen silikozis hastalığı insan sağlığı üzerinde ciddi tehtidler oluşturabilir. Silikozis hastalığının en kötü tarafı hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemesidir. Genellikle hiçbir belirti vermeyen silikozis hastalığı, 20 sene uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir.

Silikosiz hastalığı erken belirtilerini tahmin edebilmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenden dolayı hastalık teşhis konulduğu andan itibaren hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder. İlerlediği takdirde ciddi boyutlara ulaşan bu hastalık, solunum yollarını iflas ettirerek akciğer kanserine hatta akciğer nakli ameliyatlarına kadar ciddi boyutlara ulaşabilir. Akciğer nakli de Türkiye'de başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyatlar arasında yer almamaktadır.

Silikozis nasıl oluşur?
Silikozis hastalığı, kot taşlama, sanayi mesleklerini icra eden bireylerde, özellikle yer altı mesleklerini icra eden kişilerde görülmektedir. Silika tozunun solunması sonucunda meydana gelen bu hastalık uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ortaya çıkmaktadır. Silikozis hastalığında meydana gelen ciddi belirtiler genellikle 50 ve 60 yaşların sonuna doğru ciddi şekilde belirtiler vererek ortaya çıkmaktadır.

Hastalık ilerlediği zaman akciğerlerdeki koruyucu mekanizmaları zayıflattığı için beraberinde akciğer yetmezliği, akciğer kanseri, verem ve beraberinde kalp yetmezliği gibi hastalıkları da getirebiliyor.
Solunan silika tozuna bağlı olarak akciğerlerde akciğerlerde fibrozis denilen bir katılaşma meydana geliyor. Bu katılaşma meydana geldiği zaman kişi işinden bile ayrılsa hastalık hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Silikozis hastalığı ilerlediği zamanlarda kişide ciddi solunum problemleri meydana geliyor beraberinde ise ölümle sonuçlanıyor.

Silikozis hastalığı kimlerde görülür?
Silikozis hastalığı bir meslek hastalığıdır. Bu hastalık, maden işçilerinde, kot taşlama ve ağırtma işlemi yapanlarda, sanayi işçilerinde, yeraltında çalışan işçilerde meydana gelebilen ölümcül bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Havalandırmanın yeterli miktarda olmadığı tekstil işçilerinde 20 yılsonunda bu hastalık baş gösterebiliyor. Tekstil iş kollarında kot taşlaması yapan işçiler genellikle 12 saat boyunca çalışıyor. Uzun yıllar boyunca çalışan bu işçiler ilerleyen zamanlarda silikozis hastalığına yakalanabiliyor.

Silikozis hastalığı nasıl geçer?
Silikozis hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Ancak bu hastalık önlenebilir ve ilerlemesi durdurulabilir. Eğer silikozis hastalığı teşhisi konulmuşsa ve silika tozuna hala maruz kalınıyorsa 10 yılın sonunda ölümle sonuçlanabilir.

Silikozis hastalığında temel alınması gereken nokta kişinin yaptığı işi baz alınmalıdır. Belirtiler kendini göstermeye başladığında ciddi bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Silikozis hastalığının belirtileri şu şekildedir;
1-
Kişi efor sarf ederken ciddi şekilde yorulur.
2- Kişinin normal olarak sarf ettiği eforların gittikçe sınırlanması durumu ve günlük işlerini yaparken bile zorlanması durumunda ortaya çıkar.
3- Kuru öksürük ve nefes darlığının ortaya çıkması durumu.

Silikozis hastalığı ciddi belirtiler vermez ve fark edildiğinde artık çok geç olabilir. Bu nedenden dolayı silika tozuna maruz kalmamak gerekir. Eğer ki maruz kalınıyorsa ciddi şekilde önlemlerin alınması gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar