05.05.2021 - 18:39 | Son Güncellenme:
Günün erken saatlerinde uyanan bir insan metabolizması öğlen saatlerine dek hem beyin, hem de fiziksel olarak oldukça yoğun bir biçimde çalışır ve gece boyunca uyuyarak –toparladığı- rezervleri çok büyük oranlarda tüketir.
Siesta Nedir?
Erken başlayan bir günün ardından yorulan bir metabolizma için en gerekli hususların başında bir miktar dinlenmek gelmektedir. Bunun için ise hafif bir öğlen öğünü sonrasında yapılacak olan 30-45 dakikalık bir uyku (siesta) desteği insan metabolizmasını yeniden toplayarak daha verimli çalışması konusunda çok önemli bir katkıda bulunacaktır. Metabolizmayı dinlendirici nitelikteki 30-45 dakikalık uyku siesta olarak adlandırılmaktadır.
Siestanın insan metabolizmasına sağladığı olumlu etkiyi özellikle öğleden sonra uygulanan antrenmanlar esnasında gözlemlemek mümkün olmaktadır. Eğer yapılacak olan antrenman öncesi 30-45 dk siesta yapmaya yani uyumaya çalışılırsa bunun etkilerini kişinin kendisinde gözlemlemesi son derece kolay olacaktır.
Bunun en önemli sebebi ise gelişim için en önemli hormon olan Büyüme Hormonu yani GH yalnızca uyku sırasında salgılanmaktadır ve dokuların onarım ve gelişimine katkı sağlamaktadır. Bir insan yeterince uyuyamazsa GH dışarıdan doping şeklinde alınsa dahi hiç bir zaman etkinlik gösteremez. Bu bakımdan uyku insan için en temel geliştirici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Siesta (Öğle Uykusunun) Vücuda Faydaları Nelerdir?
Öğle uykusu olarak tanımlanan siesta yapmak fizyolojik bir olay olma özelliği taşımaktadır. Bir insanın 24 saat içerisinde uyku uyumaya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleri olarak karşımıza çıkıyor. Siesta (öğle uykusu), en az gece uykusu kadar insan vücudu için önemli yarar sağlar.
Gün içerisinde insan vücudunun ısısı iki kez düşmektedir. Bu ısı düşüşünün ilki sabaha karşı 03.00 saatleri, diğeri ise öğleden sonra olan 14.00- 15.00 saatleri arasındadır. İnsanların genellikle öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, esasında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimi olma özelliğine sahiptir. Bu saat aralıkları uykunun kalite düzeyinin en yüksek olduğu zamandır. Kaliteli bir siesta yani öğlen uykusu, insan vücuduna uzun süreli bir gece uykusundan çok daha fazla fayda sağlamaktadır.
Gece saatlerinde yeteri kadar uyumuş olan, gündüz saatlerinde de siesta (öğle uykusu) yapan bir kimsenin vücudu tazelenir, performansında önemli bir oranda artış söz konusu olur, düşünme ve problem çözme yeteneği önemli ölçüde hız kazanır.